Ministerul Sanatatii a aprobat o lista cu 11 boli pentru care se accepta scutirea de la purtarea centurii de siguranta in cazul autovehiculelor mai mici de 3,5 tone.

Certificatul medical de scutire se elibereaza pacientilor cu sindroame hemoragipare, sindroame tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive), leucemii acute si cronice, mielom multiplu, limfoame maligne, ciroza hepatica si cancer hepatic cu ascita voluminoasa, afectiuni acute ale sanului si obezitate care impiedica inchiderea centurii de siguranta, precum si pacientilor care au suferit diferite operatii toracice (trei luni postoperator), by-pass extraanatomic axilo-femural, pace-maker cardiac recent montat. Certificatul se elibereaza intr-un exemplar, la cerere, de medicii din orice unitate sanitara in evidenta careia se afla persoana care solicita acest act.


EXCEPTII. Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, pot circula fara centura de siguranta toti conducatorii de autovehicule atunci cand manevreaza cu spatele, femeile gravide aflate intr-o stare avansata de sarcina, cei care executa servicii din poarta in poarta, taximetristii in momentul in care au client si  instructorii auto in momentul in care fac scoala.