Legenda conform careia mormintele faraonilor egipteni poarta blesteme cumplite imptriva tuturor celor care indraznesc sa le deschida si care tulbura astfel somnul celor trecuti pe taramul celalalt, pare a fi adevarata.
Pe peretii mormantului f
Legenda conform careia mormintele faraonilor egipteni poarta blesteme cumplite imptriva tuturor celor care indraznesc sa le deschida si care tulbura astfel somnul celor trecuti pe taramul celalalt, pare a fi adevarata.
Pe peretii mormantului faraonului Tutankamon, hieroglifele spun ca oricine va intra in acea incapere va avea un sfarsit cumplit. Howard Carter, arheologul care a deschis totusi mormantul in 1923, a scris in jurnalul sau ca "nimeni nu ar trebui sa creada aceste inventii si legende morbide, care ar trebui privite cu indulgenta si dispret". Insa acum, un neamt a decis ca blestemul mumiilor nu este sub nici o forma un mit, mai ales de cand a intrat in posesia unei relicve din Egiptul antic, despre care afirma ca i-ar fi blestemat familia.
Relicva a fost furata acum trei ani din Valea Regilor, din apropierea Luxorului, care este asezamantul zecilor de morminte ale faraonilor sau egiptenilor nobili care au fost inmormantati in zona in urma cu patru milenii. Barbatul, al carui nume nu a fost facut public, a decis sa ia relicva acasa la el in Germania, ca suvenir al acelei calatorii. Numai ca nici nu s-a intors bine in Europa cand probleme au inceput sa apara, a relatat fiul sau intr-o notita pe care a scris-o si care insotea relicva pe care a decis sa o returneze Ambasadei Egiptului din Berlin. In loc sa se bucure de comoara furata, hotul a inceput sa aiba o serie de simptome mai mult decat ciudate: oboseala inexplicabila, accese de febra, paralizii temporare care au dus in final, la o moarte rapida, a carei cauze nu au putut fi explicate. Dupa moartea sa, piesa furata a fost returnata egiptenilor de catre fiul sau vitreg, care se temea ca blestemul nu avea sa se stinga odata cu moartea tatal sau.
Dupa ce artefactul a ajuns in mainile autoritatilor de la Consiliul Suprem al Antichitatilor din Egipt, acestia au declarat ca spera ca sufletul hotului sa-si gaseasca linistea.
Acest aparent blestem este ultimul dintr-o lunga serie de povesti de acest gen, conform carora exploratorii si jefuitorii de morminte care deranjeaza mumiile din Valea Regilor vor suferi de morti groaznice.
Se pare ca blestemul faraonului Tutankamon este cea mai faimoasa "vraja" care inconjoara mormintele egiptenilor.
Se povesteste ca in momentul cand Carter si Lordul Carnavon, cei care au facut faimoasa descoperire, au coborat treptele mormantului, Carnavon s-a ingrijorat de o intepatura de insecta, iar dupa ce a taiat rana cu o lama, intepatura s-a infectat, provocandu-i o pneumonie. Astfel, la data de 5 aprilie 1923, acesta a murit. Povestea spune ca in momentul mortii sale, in mod ciudat, luminile din Cairo s-au stins in urma unei bizare pene de curent. Se mai spune de altfel ca inainte de moartea sa, canarul sau a fost mancat de un sarpe (cunoscut ca fiind simbol al faraonului), chiar in ziua cand mormantul a fost deschis. Apoi, alti zeci de oameni care au avut mai mare sau mai mica legatura cu mormantul au murit in 20 ani...Unii cred ca a fost de vina blestemul. Chiar pe peretii mormantului lui Tutankamon scrie ca "moartea ii va secera pe cei care vor tulbura linistea faraonului". Unii cred ca moartea lui Carnavon ar avea legatura cu profanarea mormantului. Cand l-au deschis, ca sa scoata masca de aur, Carter ar fi trebuit sa-i profaneze mumia. Multi il acuza pe Carter, deoarece ar fi distrus toate dovezile mortii faraonului si ar fi produs acel blestem. Acum, Consiliul Antichitatilor care a primit de la Ambasada Egiptului din Germania artefactul furat, a format un comitet de studiere a acestuia, pentru a-i stabili cu exactitate provenienta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.