Firma de constructii care a finantat partidul lui Barroso ar fi primit preferential contracte de autostrazi.

Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Durrão Barroso, este acuzat de implicare intr-un scandal de finantare a partidului sau, in Portugalia, arata cotidianul „Financial Times".

Membrii legislativului european vor sa afle cit a stiut Barroso despre platile facute catre partidul sau, Partidul Social-Democrat din Portugalia, de catre un grup economic care se ocupa de constructii, Somague. Finantarea a avut loc in 2002, cu putin inainte ca Barroso sa devina premier.

Parchetul portughez a anuntat ca ia in considerare deschiderea unei anchete penale in scandalul finantarii, dupa ce au aparut noi elemente despre acest scandal in presa. In luna iunie, firma de constructii Somague a fost condamnata de Curtea Constitutionala portugheza la plata a 233.000 de euro pentru serviciile oferite Partidului Social-Democrat, prin intermediul unei companii de PR. Serviciile oferite PSD depaseau limita legala in domeniul donatiilor catre partide politice.

La doua luni dupa efectuarea platii, directorul financiar al PSD, devenit ministru al Lucrarilor Publice in guvernul Barroso, ar fi favorizat firma Somague la obtinerea unui contract de construire si exploatare a unei autostrazi. Guvernul anterior, socialist, acordase constructia autostrazii unei firme concurente.