Persoanele care vor sa renunte la fumat beneficiaza de asistenta medicala si medicamente gratuite, printr-un program lansat de Ministerul Sanatatii si Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti.

Programul se deruleaza in
Persoanele care vor sa renunte la fumat beneficiaza de asistenta medicala si medicamente gratuite, printr-un program lansat de Ministerul Sanatatii si Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti.

Programul se deruleaza in prezent in Bucuresti, urmand ca, de la 10 septembrie, fumatorii din alte zece orase sa beneficieze de ajutor specializat pentru a renunta la tigari. In functie de rezultate, programul se va extinde in toata tara, arata dr Magdalena Ciobanu, coordonatorul campaniei. Fumatorii nu au nevoie de trimitere de la medicul de familie si nu conteaza daca sunt sau nu asigurati medical, intrucat programul nu este finantat de la bugetul de stat, ci din taxa pe viciu.


Pentru a primi asistenta medicala si tratament, fumatorii trebuie sa apeleze linia tel verde: 0 8008 STOP FUMAT (0808786738628). Aici vor primi informatii cu privire la medicii care acorda consultatii. 40 de medici din toata tara, majoritatea pneumologi, au fost pregatiti special pentru terapia tabagismului. Durata tratamentului este de maximum trei luni, fumatorii fiind nevoiti sa mearga la medic din doua in doua saptamani pentru a primi medicamentele. Cu aceasta ocazie este verificata concentratia de cotinina (un compus al nicotinei) in urina, pentru a vedea daca pacientul a renuntat la tigara. Sunt monitorizate, de asemenea, simptomele de sevraj. "Rata de succes a tratamentului este dubla fata de cazul in care fumatorul incearca sa renunte singur la tigara", apreciaza dr Magdalena Ciobanu.


FINANTARE. Bugetul alocat programului este de 400.000 RON. Pentru inceput au fost achizitionate medicamente pentru aproximativ 500 de pacienti, urmand ca, in functie de rezultate, programul sa fie extins. In acelasi timp, programul prevede distribuirea de materiale educationale pentru constientizarea copiilor si adolescentilor asupra efectelor fumatului. Statisticile arata ca 60% dintre fumatori au inceput sa fumeze inainte de 20 de ani, de aceea, brosurile informative vor fi distribuite in scoli si in licee din toata tara.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.