Reprezentanti ai PNL si PSD ar putea ataca la Curtea Constitutionala existenta si functionarea Comunitatii Nationale de Informatii (CNI) cel putin in forma de organizare sustinuta de presedintele Traian Basescu.


Motivul principal pen
Reprezentanti ai PNL si PSD ar putea ataca la Curtea Constitutionala existenta si functionarea Comunitatii Nationale de Informatii (CNI) cel putin in forma de organizare sustinuta de presedintele Traian Basescu.


Motivul principal pentru care cele doua formatiuni vor sa conteste constitutionalitatea Comunitatii Nationale de Informatii vazuta de Traian Basescu drept un integrator al informatiilor transmise de serviciile speciale este ca Parlamentul, prin comisiile sale de specialitate, nu are nici un fel de control asupra CNI. Surse parlamentare au declarat, pentru Jurnalul National, ca, in actuala organizare, CNI si-ar suprapune atributiile cu acelea ale Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), fapt ce ar intari ipoteza potrivit careia presedintele Romaniei ar incerca sa-si subordoneze in totalitate, fara pericolul de a fi incurcat in acest demers de reprezentantii partidelor politice, serviciile speciale. O surpriza neplacuta, care i-ar putea fi facuta cat se poate de repede lui Traian Basescu, este amputarea drastica, in comisiile parlamentare de specialitate, pe fondul dezbaterilor generate de promisa introducere a motiunii de cenzura, printr-un compromis PNL-PSD, a atributiilor CNI existente in proiectele legilor sigurantei nationale.


INFIINTARE. Povestea infiintarii CNI apare dupa eliberarea ziaristilor rapiti in Irak acum doi ani, cand presedintele Basescu a anuntat ca "se simte nevoia crearii unei Comunitati de informatii", cheia functionarii acesteia fiind directionarea serviciilor secrete in culegerea de informatii, astfel incat acestea sa nu ajunga in slujba unui partid, unui grup de interese sau unui om politic. Astfel, CNI a fost infiintata in cadrul CSAT printr-o hotarare luata de Consiliu la sfarsitul lui noiembrie 2005. Rolul acesteia era de a primi informatiile furnizate de la serviciile secrete componente ale CNI: SRI, SIE, DGIA (din Ministerul Apararii) si DGIPI din Ministerul de Interne. Inca de la anuntul privind infiintarea CNI au fost voci care au contestat-o, principala nemultumire fiind legata de faptul ca aceasta structura nu se afla sub control parlamentar, si mai putin utilitatea ei. Presedintele a replicat insa ca serviciile secrete fac parte din acele structuri de putere ale statului care adesea lucreaza nevazut, iar lipsa lor de transparenta genereaza si suspiciuni.


ATAC. Criticile la adresa CNI au fost reluate cu prilejul fugii din tara a sirianului Omar Hayssam, considerat principalul vinovat in dosarul ziaristilor rapiti in Irak. Marius Oprea, consilierul primului-ministru pe probleme de securitate, declara atunci ca CNI - ca sistem menit sa integreze informatiile si sa asigure colaborarea intre serviciile secrete de informatii - poarta raspunderea pentru situatia generata de disparitia lui Omar Hayssam.


RASPUNDERE
"Inclusiv CNI, ca sistem menit sa integreze informatiile si sa asigure colaborarea intre serviciile de informatii, poarta raspunderea pentru fuga lui Omar Hayssam"
Marius Oprea, consilierul primului-ministru pe probleme de securitate


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.