CE BEM, CE MANCAM
Aproape 70% din produs este sare. Monoglutamatul de sodiu are o pondere de circa 13%. Acest amestec este periculos pentru toata lumea.


De pe eticheta produsului aflam ca "In noul Maggi Appetit, expertii nostri au imbinat prospetimea verdeturilor cu savoarea legumelor. Folosindu-l, obtineti gustul perfect in orice mancare" si ca "Un stil de viata sanatos include o dieta bogata in legume". Numai ca lista de ingrediente ne arata cu totul altceva: "Sare 60,7%, potentiator de aroma (glutamat monosodic E 621, 5a€™ ribonucleotide disodice E 635), zahar, legume deshidratate in proportie variabila 12% (morcov, pastarnac, ceapa, ardei gras, frunze de patrunjel, frunze de telina, usturoi pudra), maltodextrina, ulei vegetal, arome, piper negru, turmeric, corector de aciditate (acid citric E 330), colorant (riboflavina E 101 (i))". Produsul contine gluten si telina. Poate contine urme de ou, lapte, soia si seminte de mustar. Valorile nutritive pentru 100 de grame de produs sunt urmatoarele: "Valoare energetica: 618 kJ/146 kcal, proteine 7,3 g, glucide 27,3 g, lipide 0.8 g". Producatorul mentioneaza ca nu trebuie adaugat sare decat daca este necesar.


ANALIZA. Produsul este unul tipic, din categoria celor impropriu denumite "baze pentru mancaruri". "Maggi Appetit" are ca principal component sarea (clorura de sodiu), urmata de potentiatorii de aroma E 621 si E 635, in cantitati importante, dat fiind locul 2 si 3 pe care il ocupa in enumerarea ingredientelor de pe eticheta. In ceea ce priveste recomandarile facute de producator, profesorul Mencinicopschi spune ca nu ar trebui sa se refere la produsul analizat, pentru ca o dieta bogata in legume in primul rand trebuie sa fie constituita din legume proaspete, neinsotite de sare si potentiatori de gust (E 621 si E 635). De asemenea, expertii nu aveau cum sa imbine prospetimea verdeturilor din moment ce acestea se gasesc in produs sub forma deshidratata. Produsul este o sursa importanta de sare (sodiu), al carui consum trebuie limitat la maximum 6 grame pe zi, mai ales ca foarte multe produse moderne au un exces de sare.


CONCLUZII. Produsul nu este recomandat persoanelor cu sensibilitate la E 621, suferinzilor de guta si hiperuricemie, de boli hepatice si renale, de maladii cardiovasculare, de cei cu alergie la ou, mustar, lapte si telina si este interzis suferinzilor de celiachie.


PrecizariRubrica "Ce bem, ce mancam" se adreseaza acelora dintre dumneavoastra care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii organismului, indiferent de sex, varsta, bolile de care suferiti sau genul de viata pe care il aveti. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43. sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. De asemenea, puteti folosi si numarul de fax 021.318.20.35. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere. numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia, pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta acestuia, fara a-l prezenta specialistului nostru, care ne da sfaturi zilnice utile pentru sanatatea noastra.