Muntii - zic manualele noastre de istorie pentru cei multi - erau spatiul in care se retrageau moldo-valahii cand se iveau, la hotare, hoardele turcesti sau tatarasti. Lasau in urma case, holde, drumuri. Nu era nici o paguba. Casele erau din chir
Muntii - zic manualele noastre de istorie pentru cei multi - erau spatiul in care se retrageau moldo-valahii cand se iveau, la hotare, hoardele turcesti sau tatarasti. Lasau in urma case, holde, drumuri. Nu era nici o paguba. Casele erau din chirpici, romanii ridicand in lut acolo unde altii ridicau in piatra, holdele aveau sa fie la fel de bogate si la anul, iar drumurile, de tarana fiind, reuseau sa-i impotmoleasca deplin pe navalitori.

Conducerea PSD e pe cale sa aduca o mutatie substantiala in ceea ce s-ar putea numi Rolul muntilor in glorioasa Istorie a neamului. Muntii sunt in continuare loc de retragere. Departe de dusmanul politic. Numai ca liderii PSD nu se retrag in munti pentru a se apara, ci pentru a lua hotarari spectaculoase.

O asemenea hotarare a fost cea de pe 14 august 2007, de la Bran: de a depune, la inceput de sesiune parlamentara, o Motiune de cenzura.
Anuntul, asumat de Mircea Geoana, cum se cuvine la un partid cu pretentia de a avea un Lider, n-a prea surprins.

Din cate se stie, PSD sprijina in Parlament Guvernul Tariceanu. Il sprijina insa pe sest, declarand sus si tare ca a fost si este o formatiune de Opozitie. Cum insa adversarii politici - PD si PLD - dau din gura pe toate drumurile ca PSD e in cardasie cu PNL (si nu din motive de principii, ci de ciuda ca nu sunt ele in cardasie), din cand in cand liderii PSD pun la cale un gest menit a arata ca formatiunea nu e in negustorie cu PNL.

Pe vremea regimului comunist, se intalneau cazuri de sefi care traiau cu cate o subordonata. Ca sa nu se prinda membrii colectivului, dar mai ales membrii familiei, din cand in cand, cei doi puneau la cale un conflict. Fie ca el o sanctiona aspru (avand grija dupa asta sa-i dea banii inapoi), fie ca ea se ridica intr-o sedinta si aducea critici severe felului in care era condusa institutia. Nu prea diferite de aceste conflicte sunt si cele iscate din cand in cand intre PSD si PNL.

Anuntul privind Motiunea de cenzura n-a surprins prea tare, deoarece decizia de la Bran a fost fixata rapid in registrul acestor conflicte zise si de ochii lumii.

Conducerea PSD nu s-a multumit insa cu anuntul despre Motiunea de cenzura. Nici macar cu deconspirarea din cand in cand a stadiului in care se afla Motiunea, a negocierilor cu alte partide.

Tot prin vocea lui Mircea Geoana, conducerea PSD a purces la o serie de declaratii despre ce va face si va drege PSD dupa ce Guvernul Tariceanu va pica.

Mai multe intalniri cu presa au fost exploatate de Mircea Geoana pentru a infatisa electoratului programul de guvernare al PSD.


Ba chiar, la un moment dat, asu-mandu-si ipostaza de candidat la postul de premier, Mircea Geoana i-a cerut lui Traian Basescu sa-l nominalizeze.
Unui om normal acest comportament i-ar fi starnit hohote de ras.

Ne aflam, asadar, intr-un moment cand PSD doar a anuntat ca va depune o Motiune de cenzura pana cel tarziu la 10 septembrie 2007.

Intre acest moment si formarea viitorului guvern se asaza mai multe etape, ce musai trebuie arse:

- redactarea Motiunii de cenzura;

- depunerea Motiunii de cenzura;

- sprijinul altor partide pentru Motiunea de cenzura;

- trecerea Motiunii de cenzura prin Parlament.

Abia dupa parcurgerea acestor etape s-ar putea vorbi de formarea unui nou guvern, fie el si Guvern PSD.


Conducerea PSD se comporta insa ca si cum toate aceste etape s-au indeplinit si singura mare problema a partidului e daca Traian Basescu il va desemna sau nu pe Mircea Geoana sa formeze noul Guvern.

Un fel de a vinde blanda ursului din padure.

Politicienii si jurnalistii nu sunt insa niste oameni normali.

Explicabil in aceste conditii ca, in loc sa rada pe rupte de declaratiile lui Mircea Geoana despre Guvernul PSD, politicienii si jurnalistii nostri l-au luat in serios.

Si cum in cazul PSD, partid profund antipatizat de presa oligarhilor care mai vad in Traian Basescu Stapanul chemarilor la DNA, a lua in serios inseamna a critica, Mircea Geoana a fost serios mustrat, pentru ca i-a cerut Marelui

Barbat de la Cotroceni sa-l puna premier.

Insusi Marele Barbat, chestionat de presa, a raspuns ca nici vorba sa-l desemneze pe Mircea Geoana.

Mare comedie si politica asta!

Mircea Geoana vinde blana ursului din padure.

Iar ceilalti politicieni declara sus si tare ca nu i-o cumpara!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.