Taranii din judetul Neamt sunt nevoiti sa arunce zilnic mii de litri de lapte, fiindca nu intrunesc cerintele europene pentru a-l putea comercializa.

Conform normelor impuse de UE, laptele provenit din gospodarii nu poate fi vandut pe pi
Taranii din judetul Neamt sunt nevoiti sa arunce zilnic mii de litri de lapte, fiindca nu intrunesc cerintele europene pentru a-l putea comercializa.

Conform normelor impuse de UE, laptele provenit din gospodarii nu poate fi vandut pe piata decat daca este muls in mod mecanizat si depozitat mai apoi in recipiente speciale. Satenii din Neamt sunt insa prea saraci pentru a-si putea permite achizitionarea peste noapte a utilajelor cerute. Ca atare, ei sunt pusi in imposibilitatea de a comercializa laptele muls in gospodariile proprii, preferand sa-l dea de mancare porcilor decat sa-l arunce. Situatia, dramatica si pagubitoare pentru detinatorii de vaci, s-a inregistrat in cel putin patru comune din judet. „In zona noastra, oamenii sunt saraci si cei mai multi dintre ei traiesc doar de pe urma animalelor din gospodarii. Normele impuse de UE au cazut peste ei ca un blestem, fiindca nu au posibilitatile materiale pentru a face fata atat de brusc cerintelor costisitoare. Am vazut oameni dand porcilor si altor animale sa manance laptele pe care, pana mai ieri, il vindeau ca sa-si intretina familiil e“, a afirmat Viorel Smeria, primarul din localitatea Valea Ursului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.