De citeva saptamini, Loteria Romana aduce in pragul infarctului milioane de romani. Potul creste, creste, calca vise in picioare si ridica in loc altele mai mari si mai frumoase. Tudor Octavian explica pentru Cotidianul cum a reusit o viata sa nu dea nici o sansa viselor lui la loto, iar Ioan T. Morar, de unde-si trage entuziasmul pentru munca in fiecare luni dimineata: pierde regulat la Loterie.

PRO • Ioan T. Morar – scriitor

Democratia iluziei

Am sa va reamintesc un vechi banc cu Itic, care i-a cerut toata viata lui Dumnezeu sa-l faca sa cistige lozul cel mare. Spre sfirsitul vietii lui Itic, cind el se ruga mereu infocat sa cistige lozul cel mare, s-a iscat o furtuna si printre tunetele din ceruri s-a auzit vocea lui Dumnezeu: „Itic, te rog, da-mi o sansa si trage macar un loz!". Din punctul meu de vedere, eu ii dau o sansa lui Dumnezeu, mai ales cind sint poturile mari, si joc, iar momentul dintre cumpararea biletului si extragere e spatiul in care zburda iluzia si se intilneste cu toate iluziile celorlalti. Este un moment perfect democratic, in care iluzia mea nu-i nici mai buna, nici mai rea, nici mai mare, nici mai mica decit celelalte iluzii, iar senzatia pe care o am asteptind lozul cel mare e una pe care aproape n-o poti cumpara cu bani. Sint fericit ca tragerile au loc duminica, pentru ca, dupa ce nu cistig, lunea ma duc cu entuziasm la serviciu si vad in munca singura alternativa de a cistiga bani. Sa va spun ce-as face cu zece milioane? Nu va spun, ca si voi stiti ce ati face!

CONTRA • Tudor Octavian – scriitor

Creeaza dependenta

Toata forfota asta cu jucatul la loto e in afara felului meu de a gindi. Tot ce fac in viata nu presupune deloc hazardul, e atent orientat. Judecind la rece, toate nenoroacele mele au fost de fapt orientari spre ceea ce trebuia, niste noroace, dar trebuie sa inveti sa-ti recunosti noroacele. Oricit de mare ar fi cistigul produs de joc, ar fi mic in raport cu pierderile. Partea proasta cu noroacele astea la loto e ca ii dau celui care i se intimpla sentimentul ca s-a facut dreptate, ca merita, cind e de fapt o solutie la viata noastra nenorocita. Si mai e un motiv, jocul la loto da dependenta, sint oameni care toata saptamina se gindesc numai la asta. Dar nici nu cred in afacerile facute de stat. Statul e un magar, cind poate sa fure, fura, si fura si la loterie. Loteria e o institutie asa de lipsita de transparenta, la fel ca Guvernul. N-as participa la asa o smecherie a statului, ca sa aiba partidele si Copos ce bani sa ia. Acum, daca mi-ar veni niste milioane pe cap, n-as dispretui, sint tolerant! Cei mai multi cistigatori ai loto au devenit cazuri clinice. Navala banilor e o literatura de comedii triste si de drama. Eu nu cunosc o scriere despre norocul de a cistiga la loto.Profituri uriase pentru Loteria Romana Loteria Romana estimeaza un fond de cistiguri de zece milioane de euro la categoria I, pentru tragerea Loto 6/49 de duminica, 26 august. In perioada 2003-2005, directorul general al Loteriei, Nicolae Cristea, a incasat 7,59 miliarde de lei vechi reprezentind indemnizatii, prime si stimulente, precum si 4,2 miliarde de lei vechi din cota la fondul de participare a salariatilor la profitul companiei. Oficialii Loteriei Romane se asteapta ca profitul din anul acesta sa depaseasca 40 de milioane de euro. In 2006, Loteria Romana a obtinut o cifra de afaceri de 279 de milioane de euro si un profit net de 36,2 milioane. Un studiu despre consecintele loteriei vizelor, pe www.cotidianul.ro/select