Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a participat vineri la sedinta conducerii filialei Cluj, in care Ioan Rus a fost mandatat sa bata cu pumnul in masa lui Geoana.

Geoana trebuie sa dea explicatii. Aceasta a fost decizia Comitetului Executiv al PSD Cluj, a carui sedinta s-a desfasurat vineri cu usile inchise. Oficial, nu a fost oferita nici un fel de informatie. La finalul lucrarilor, Ioan Rus a refuzat sa sustina o conferinta de presa. Surse care au participat la discutii ne-au declarat insa ca tonul discutiilor a fost unul "amenintator la adresa lui Mircea Geoana".

Liderii clujeni l-au mandatat pe Ioan Rus sa ceara la Bucuresti "explicatii amanuntite in legatura cu modul in care intentioneaza Geoana sa inlocuiasca guvernul Tariceanu II cu un guvern PSD", sustin sursele citate. Mai precis, grupul de la Cluj vrea sa stie clar care este strategia pe care o va urma partidul dupa ce va da jos cabinetul PNL-UDMR. De asemenea, lui Geoana i se va pune in vedere ca succesul pentru PSD inseamna doar preluarea guvernarii, in nici un caz facilitarea instalarii unui guvern ales 100% de catre Basescu. Mandate asemanatoare au primit si alti lideri de filiale.

Aparent intimplator, la reuniunea de la Cluj a participat si vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu. "Am avut mandat din partea conducerii PSD sa particip la lucrari. Ca vicepresedinte, Clujul imi este arondat", ne-a declarat Cristian Dicanonescu, care s-a limitat sa ne declare ca majoritatea discutiilor au vizat probleme organizatorice ale filialei. "Au existat si unele interventii referitoare la motiune, dar nu asta a fost tema principala", spune purtatorul de cuvint al PSD.

Surse din conducerea centrala a partidului spun insa ca in vizita pe care a facut-o Cristian Diaconescu (foto) la Cluj trebuie vazuta o apropiere intre acesta si grupul de la Cluj, pe fondul unei raceli intervenite intre el si Mircea Geoana. Motivul: insistenta cu care presedintele PSD incearca sa-i vire pe git purtatorului de cuvint al PSD locul numarul 1 pe lista partidului pentru Parlamentul European. Sursele citate sustin ca Diaconescu vede in aceasta miscare o incercare de indepartare a sa de la virful PSD, intr-un moment in care multi il iau in calcul ca posibil succesor al lui Geoana in fruntea PSD.

Mircea Geoana urmeaza sa prezinte duminica, in cadrul unei intilniri informale cu liderii PSD, rezultatele unui sondaj de opinie care a calculat popularitatea potentialilor candidati pentru PE. Surse din conducerea partidului sustin ca pe primele locuri s-au detasat Cristian Diaconescu si Victor Ponta. Ambii au declarat la partid ca nu doresc sa candideze la euroalegeri. Intilnirea de duminica, ce va prefata Comitetul Executiv National de luni, se anunta extrem de tensionata. Mai ales ca Geoana va incerca sa obtina confirmarea oficiala a candidaturii sale pentru functia de premier. In opinia unor surse din conducerea partidului, nominalizarea lui Geoana ar limita foarte mult plaja de negociere. In situatia in care PSD chiar isi propune sa ajunga la guvernare, "Mircea Geoana este optiunea 3-4 pe lista posibililor premieri", declara sursele citate.

Oferta lui Basescu: Rus sau Diaconescu, premier PSD Surse din PSD sustin ca presedintele Traian Basescu le-ar fi transmis liderilor social democrati, pe canale neoficiale, un mesaj potrivit caruia ar fi de acord cu un guvern social democrat cu conditia ca premier sa nu fie Geoana. Mai mult, seful statului ar fi indicat doua nume cu care ar fi de acord: Ioan Rus si Cristian Diaconescu. Liberalii spun ca aceasta informatie a ajuns si la urechile lor.

"Am auzit si eu despre acest scenariu. Din informatiile pe care le detin, Rus este marele favorit. Stiu ca Traian Basescu il agreeaza. Probabil ca, inainte de motiune, Basescu va iesi si va spune ca a gresit ca nu a oferit guvernarea PSD in 2004, ca partid care a obtinut cele mai multe voturi, si va sugera ca sint si alti oameni in afara de Geoana care pot fi premier. In viitorul guvern PSD, Basescu isi va planta, sub masca unor independenti si tehnocrati, citiva oameni de incredere", ne-a declarat vicepresedintele PNL Norica Nicolai.