Fostul ministru de Interne acuza Guvernul ca foloseste serviciile de informatii in scopuri politice, acestea fiind implicate chiar si in sinuciderea unui ministru socialist.

Fostul ministru polonez de Interne Janusz Kaczmarek (foto) su
Fostul ministru de Interne acuza Guvernul ca foloseste serviciile de informatii in scopuri politice, acestea fiind implicate chiar si in sinuciderea unui ministru socialist.

Fostul ministru polonez de Interne Janusz Kaczmarek (foto) sustine ca serviciile secrete au primit ordin sa obtina informatii compromitatoare despre principalii lideri ai opozitiei si despre jurnalistii celor mai importante publicatii poloneze, acestea urmind sa fie folosite in scop electoral de catre partidul de guvernare condus de premierul Jaroslaw Kaczynski. Acuzatiile au fost relatate presei de catre membrii unei comisii parlamentare instituite pentru investigarea practicilor ilegale ale serviciilor de informatii.

Fostul ministru sustine ca serviciile secrete il spioneaza pe Donald Tusk, fost candidat la presedintie din partea opozitiei liberale, pentru a afla informatii compromitatoare din trecutul acestuia. De pe lista serviciilor fac parte Jaroslaw Walesa, fiul lui Lech Walesa, fostul premier socialist Waldemar Pwlak si directorii canalelor de televiziune TVN si Polsat TV. Mai este urmarita si conducerea cotidianului "Gazeta Wyborcza", al carui redactor-sef este fostul disident Adam Michnik.

Kaczmarek crede ca actualul Guvern incearca sa-l intimideze si sa-l discrediteze. "Dar nu voi renunta. Voi lupta si nu le voi da satisfactia de a deveni o a doua Barbara Blida", a declarat Kaczmarek, facind aluzie la sinuciderea fostului ministru socialist Barbara Blida in aceasta primavara. Acuzata de coruptie, aceasta s-a sinucis chiar in timpul unei perchezitii a fortelor speciale, existind speculatia ca a fost intimidata de actiunile Ministerului Justitiei. Pina acum, autoritatile nu au elucidat circumstantele suicidului.

Ministrul polonez de Interne, Zbigniew Ziobro, a negat toate acuzatiile lansate de fostul coleg de guvern. "Avem informatii ca Janusz Kaczmarek doreste sa-i discrediteze pe cei care ancheteaza scurgerea de informatii in care a fost implicat", a declarat miercuri ministrul Justitiei, in cadrul unei conferinte de presa. Ziobro a declarat ca Janusz Kaczmarek a incalcat legea daca nu a semnalat presupusele abuzuri ale serviciilor de informatii. El l-a acuzat pe Kaczmarek ca este parte a pactului incheiat intre sindicatul Solidaritatea si fostii nomenclaturisti comunisti, care au condus tara in primii ani de dupa 1989 si pe care actualul guvern este gata sa-l deconspire. La conferinta de presa au participat si ministrul insarcinat cu coordonarea serviciilor secrete, seful politiei poloneze si seful serviciului de informatii interne.

Janusz Kaczmarek, care anterior a detinut si functia de procuror general al Poloniei, a fost demis la inceputul lunii, fiind acuzat ca, favorizind scurgerea unor informatii, a obstructionat anchetarea cazului de coruptie al fostului vicepremier Andrzej Lepper. El il inlocuise la Ministerul de Interne pe Ludwik Dorn, considerat "eminenta cenusie" a partidului Lege si Justitie, condus de premierul Kaczynski. Dorn a demisionat in urma unei dispute cu acelasi ministru al Justitiei, Zbigniew Ziobro. Potrivit "The Economist", actualul guvern polonez "este fara speranta", dupa ce singurii ministri cu statura internationala din guvernul Kaczynski (ministrul Apararii, Radoslaw Sikorski, si cel de Externe, Stefan Meller) au fost fortati sa demisioneze.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.