Evitarea raspunsurilor concrete la intrebari precise privind masurile sociale le scade acestora din credibilitate. Si pe buna dreptate.

O scurta constatare. Liberalii au anuntat ca vor sa creasca pensiile. Presedintele Basescu i-a intr
Evitarea raspunsurilor concrete la intrebari precise privind masurile sociale le scade acestora din credibilitate. Si pe buna dreptate.

O scurta constatare. Liberalii au anuntat ca vor sa creasca pensiile. Presedintele Basescu i-a intrebat de unde vor lua, precis, banii pentru mariri. Raspunsul nu a fost unul convingator, cu subiect, predicat, complement de mod si de loc. O explicatie politica, impregnata cu o vadita tenta electorala i-a tinut locul. Ieri, tot un liberal, ministrul Sanatatii, a anuntat ca se vor ieftini medicamentele. In medie cu 15%. Ziaristii l-au intrebat ce inseamna "in medie". Raspunsul a fost, evident, ca unele preturi vor scadea mai mult, altele mai putin, iar unele s-ar putea sa creasca. Care ce si cum, nu se stie exact acum. Detaliile mai tirziu. La fel, ministrul Eugen Nicolaescu a declarat ca stie cam de un an ca unele medicamente se vindeau cu un adaos de 700%. Intrebat la ce medicamente se referea, cine le producea si cine le vindea cu acest pret, a reactionat la fel de evaziv. Probabil, prin octombrie vom afla singuri, ne-a asigurat ministrul.

O mai lunga interpretare. Daca esti ministru al Sanatatii si te confrunti cu probleme legate de pretul medicamentelor, insa afli ca unii vind medicamente cu un pretul de sapte ori mai mare si tii aceasta informatie la secret timp de un an, inseamna ca, de buna voie, accepti sa tragi ponoasele pentru vina altuia. Sau ca, timp de un an, nu ai putut sa faci nimic concret in acest domeniu. Printr-un simplu anunt in care se specifica cine vinde medicamente cu asemenea adaosuri si ce medicamente sint asa de scumpe, transparenta ar fi avut extrem de cistigat. Daca esti ministru de Finante sau ministru al Muncii si anunti o marire a pensiilor, o intrebare simpla, precum aceea privind sursa exacta a banilor, nu ar trebui sa provoace un asa mare deranj. Din nou, transparenta ar avea de castigat. Si adevarul la fel.

O concluzie. Daca reprezinti un partid aflat la guvernare si care tocmai a aflat, cu ocazia unui referendum recent, ca pierde portii zdravene din electoratul traditional, nu se poate spune ca atragerea unuia nou ar pica prost. Din contra. Asa ca mai intai pensiile vor creste, apoi va scade pretul la medicamente, apoi vor urma alegeri. Intrebarile incomode le pun cei ce se gindesc la consecinte, la eficacitate. Cind esti in pericol de a iesi la pensie de la guvernare, eficacitatea, consecintele si transparenta nu sint tocmai primele tale griji.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.