Directorul Gradinii botanice din Balcic vrea sa renunte la cetatenia bulgara in semn de protest fata de planurile de folosire in scopuri comerciale a Palatului Reginei Maria, propuse de Ministerul Culturii de la Sofia.

Guvernul bulgar este noul proprietar al resedintei de vara a reginei Maria, amplasata in localitatea bulgareasca Balcic, potrivit informatiilor Radio Romania, preluate de site-ul hotnews.ro. Gradina botanica din imprejurimile palatului se intinde pe 18 hectare de teren acoperite cu peste 2.000 de plante rare, printre care una dintre cele mai mari colectii de cactusi mari din Europa, detinuta pina de curind de Universitatea de Stat din Sofia. Trecerea ei in proprietatea Ministerului Culturii, aprobata printr-o decizie guvernamentala, incalca insa o hotarire definitiva a Curtii Administrative de Apel din Bulgaria, sustin sursele citate. In plus, planurile de folosire in scopuri comerciale a palatului sint criticate de rectorul universitatii, Boian Biolcev, dar si de seful Gradinii botanice, Krasimir Kosev, care a amenintat chiar ca va renunta la cetatenia bulgara.

Palatul de la Balcic se bucura de statutul de rezervatie naturala si este vizitat anual de zeci de mii de turisti autohtoni si romani. Constructia a fost ridicata la cererea reginei Maria a Romaniei, cind regiunea Dobrogea de Sud era inca parte a teritoriului roman. Palatul, situat pe malul Marii Negre, era resedinta de vara preferata a reginei. Balcicul a fost redobindit de Bulgaria in 1940, o data cu Cadrilaterul.