Procurorii Parchetului Curtii de Apel Bucuresti au dispus neinceperea urmaririi penale pentru medicul lui Omar Hayssam, Constantin Tanasescu. Acesta din urma a fost cercetat pentru ca, pe cind lucra la unitatea sanitara a Penitenciarului Rahova, a emis o adeverinta medicala cu ajutorul careia Omar Hayssam a fost eliberat. Anchetatorii au stabilit vineri ca fapta nu a fost savirsita cu intentie.

Tanasescu a fost cercetat si de Comisia de disciplina a inchisorii, pentru ca nu a respectat procedurile in rigoare privind eliberarea de acte medicale catre detinuti si a fost dat afara din serviciu. Conducerea penitenciarelor a sesizat apoi Parchetul, acuzindu-l pe Tanasescu de fals.

Constantin Tanasescu a eliberat, pe 25 aprilie 2007, o adeverinta medicala pe numele lui Omar Hayssam, fara sa aiba avizul conducerii penitenciarului. Adeverinta a fost folosita la Curtea de Apel Bucuresti, care a decis punerea in libertate a sirianului. Hayssam a parasit apoi tara si a fost dat in urmarire internationala pentru implicare in rapirea a trei jurnalisti romani la Bagdad.