Lungmetrajul „4 luni, 3 saptamini si 2 zile" va reprezenta Romania in competitia pentru statueta destinata celui mai bun film strain.

O comisie formata din sase critici de film - Cristina Corciovescu, Dana Duma, Magda Mihailescu, Eugenia Voda, Mihai Chirilov, Eugen Atanasiu - si un regizor si director de imagine, Dinu Tanase, a decis in unanimitate ca „4 luni, 3 saptamini si 2 zile" va fi propunerea Romaniei pentru nominalizarea la Oscar.

Romania nu a comunicat inca Academiei Americane de Film propunerea sa, potrivit MEDIAFAX, dar urmeaza sa o faca in curind, documentele de inscriere trebuind sa fie expediate pina la 1 octombrie. Academia trimisese deja, din a doua jumatate a lunii iunie, formularele de inscriere. Nominalizarile la toate categoriile Oscarurilor din 2008 vor fi anuntate pe 22 ianuarie, iar ceremonia de decernare va avea loc pe 24 februarie, la Los Angeles.

Pelicula lui Mungiu va intra in competitie cu filme din 95 de tari, care isi trimit propuneri pentru categoria Cel mai bun film strain. Dintre acestea, membrii Academiei Americane de Film vor selecta cinci titluri, care vor reprezenta nominalizarile la Oscar.

Potrivit declaratiilor Cristinei Corciovescu, comisia nu s-ar fi intrunit. Fiecare participant la selectie ar fi trimis in scris, sub semnatura, numele lungmetrajului pentru care a optat, puncteaza si criticul de film Mihai Chirilov, care mentioneaza si ca votul a avut loc acum o luna.

Pina la inchiderea editiei, Cristian Mungiu nu a facut nici o declaratie apropo de aceasta selectie, aflindu-se la Paris in intilniri cu presa pentru a-si promova filmul. Conform nouvelobs.com, „4 luni, 3 saptamini si 2 zile", care a cistigat Palme d’Or la Cannes, va avea premiera in capitala Hexagonului pe 29 august.

Membrii comisiei au luat in considerare toate peliculele eligibile, adica acelea care au avut sau vor avea premiera intre 1 octombrie 2006 si 30 septembrie 2007 si au rulat ori vor rula sapte zile consecutiv intr-un cinematograf. Mai precis, „Hirtia va fi albastra", „Lacrimi de iubire", „Si totul era nimic...", „Trei frati de belea", „Happy End", „Dupa ea", „California Dreamin’ (nesfirsit)", „Ticalosii" si „4 luni, 3 saptamini si 2 zile". Anul trecut, din partea Romaniei a fost propus pentru Oscar „Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii", al lui Catalin Mitulescu.