Maica Tereza din Calcutta, care urmeaza sa fie canonizata ca sfanta de Vatican, a trecut printr-o grava criza religioasa in ultimii 40 de ani ai vietii, indoindu-se de existenta lui Dumnezeu, potrivit unor scrisori ale sale publicate in premiera. Cor
Maica Tereza din Calcutta, care urmeaza sa fie canonizata ca sfanta de Vatican, a trecut printr-o grava criza religioasa in ultimii 40 de ani ai vietii, indoindu-se de existenta lui Dumnezeu, potrivit unor scrisori ale sale publicate in premiera. Corespondenta, care acopera mare parte din viata Maicii Tereza, arata ca aceasta s-a simtit singura si tulburata din punct de vedere spiritual incepand cu anul 1949, de cand a inceput sa aiba grija de oamenii bolnavi si saraci din Calcutta. Scrisorile au fost publicate in cartea "Mother Teresa: Come Be My Light", editata de un prieten apropiat al calugaritei, preotul Brian Kolodiejchuk. Cele peste 40 de scrisori ale Maicii Tereza sunt marcate de sentimentele de "intuneric" si "tortura". De altfel, calugarita a cerut in testamentul sau ca aceste scrisori sa fie distruse. Desi a declarat in mod public ca inima ei "apartine in intregime inimii lui Iisus", Maica Tereza i-a scris confesorului Michael Van Der Peet, in 1979, ca "Iisus te iubeste intr-un mod special. Cat despre mine, tacerea si goliciunea mi se par atat de mari incat ma uit si nu vad, ascult si nu aud. Limba se misca (a rugaciune n.r.) dar nu vorbeste". Scrisoarea a fost trimisa cu cateva zile inainte de a primi premiul Nobel pentru pace in semn de recunoastere a activitatilor sale caritabile. Brian Kolodiejchuk a strans scrisorile ca parte a procesului de sanctificare a Maicii Teresa si este responsabil sa vorbeasca in favoarea ei. Preotul spune ca scrisorile arata o alta latura, pana acum necunoscuta a calugaritei. Faptul ca ea a fost capabila sa-si continue munca, desi trecea printr-o astfel de criza, este un semn de eroism spiritual, potrivit preotului. Maica Tereza a fost beatificata pe 19 octombrie 2003 si asteapta sa fie canonizata. Asociatia catolica din Bengal, cea mai mare organizatie laica din Calcutta, face presiuni pentru ca procesul de canonizare sa fie accelerat. Organizatia a numit 2007 "Anul Sanctificarii Maicii Tereza", iar pe 5 septembrie va comemora zece ani de la moartea sa. Euguen Gonsalves, presedintele asociatiei, a spus ca "este evident ca a dus o viata de sfanta si nu exista nici un dubiu ca pentru multi este deja o sfanta". Totusi, scrisorile dezvaluie faptul ca Maica Teresa, care in public era mereu vesela, s-a luptat cumplit cu credinta sa. A comparat problemele sale cu iadul si a recunoscut ca a inceput sa se indoiasca de existenta lui Dumnezeu si a raiului. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.