Marian Oprea, Nicoleta Grasu si Ionela Tirlea sint principalele sperante ale atletismului romanesc la o medalie mondiala.

Peste 2.000 de sportivi din 200 de tari se vor alinia la startul Campionatelor Mondiale de atletism, intrecere ce va debuta simbata dimineata la Osaka. Romania a deplasat in Japonia 30 de sportivi. „Este un record de participare. Lumea s-a ingramadit sa participe la Osaka, nu atit pentru ca este vorba despre Japonia, ci pentru ca se afla in Asia, continent pe care anul viitor se vor disputa Jocurile Olimpice. Ei vor sa vada cum se acomodeaza cu fusul orar, cu clima", a declarat presedintele Fundatiei Atletism Romanesc, Iolanda Balas-Sotter.

Lipsita de aportul unor „piese de baza" precum Angela Morosanu, Constantina Dita-Tomescu sau Gheorghe Guset, delegatia Romaniei are ca obiectiv cucerirea a 1-2 medalii. Cele mai mari sperante la podium sint legate de Marian Oprea (triplusalt), Nicoleta Grasu (disc) sau Ionela Tirlea (200/400 m). Intrecerea din Japonia va consemna si revenirea in lotul national al Romaniei a fostei campioane mondiale la maraton Lidia Simon. Atleta, care va implini 34 de ani la doar doua zile dupa incheierea Mondialelor, este extrem de iubita in aceasta tara, ea fiind tripla cistigatoare a Maratonului de la Osaka (1998, 1999 si 2000). „Lidia revine in echipa Romaniei si ne dorim sa alerge bine, sa obtina un rezultat bun, asa cum ne-a obisnuit de-a lungul timpului. Am considerat corect, la fel cum am procedat si pentru Europenele si Mondialele de juniori, desfasurate recent, sa deplasam la Osaka toti sportivii care si-au indeplinit baremele de participare", a spus presedintele FRA, Sorin Matei.

Favorita certa a Mondialelor este delegatia Statelor Unite, care are in componenta sportivi celebri precum Tyson Gay sau Dwight Phillips. La polul opus se vor afla atletii unor tari exotice ca Samoa Americana, Anguilla, Botswana, Brunei, Palau, Polinezia Franceza, Insulele Cook, Guineea Ecuatoriala, Fiji, Gabon, Gibraltar, Guam, Kiribati, Macau, Maldive, Micronesia, Nauru, Montserrat, Norfolk, Insulele Mariane de Nord, Sierra Leone, Insulele Solomon, Surinam sau Tonga.