Consiliul Stiintific al Parcului National Retezat a dat aviz favorabil Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Drumul National 66A, supranumit si „Drumul lui Basescu", liant intre municipiul Petrosani (judetul Hunedoara) si Baile Herculane, anunta Mediafax. Mai precis, este vorba de tronsonul din dreptul localitatii Cimpu lui Neag, cel care strabate rezervatia pe o suprafata de circa trei kilometri si care a fost indelung contestat de ecologisti pe motiv ca distruge un ecosistem „unic in Romania".

Lucrarile au fost sistate la inceputul lui iunie din lipsa autorizatiilor de mediu necesare si a acordului Parcului, care a impus o serie de conditii pentru conturarea drumului in dreptul rezervatiei. Acum a fost indeplinita ultima dintre ele. „Majoritatea membrilor Consiliului Stiintific (CS) si-au dat acordul pentru PUZ-ul prezentat, ceea ce inseamna ca solicitarile noastre au fost respectate", a intarit miercuri Erica Stanciu, presedintele CS.

Beneficiarul lucrarilor, Directia Regionala de Drumuri si Poduri Timisoara (DRDP), mai are acum doua hopuri de trecut pentru a-si relua munca: avizele de la Ministerul Mediului si de la cel al Transporturilor. Dupa obtinerea lor, Parcul National Retezat isi va da acordul pentru continuarea lucrarilor, a anuntat Stanciu. „Nu cred ca vom intimpina probleme la cele doua ministere, pentru ca singurii care s-au opus executarii lucrarilor au fost cei de la Consiliul Stiintific al PNR", a dat asigurari pentru Mediafax presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot.

Luna trecuta, presedintele Basescu a criticat decizia de sistare a lucrarilor la DN 66A, incepute in 1999, pe vremea cind acesta era ministru al transporturilor. Primele fonduri au fost aprobate chiar de catre el. Pe 9 iulie, presedintele a indemnat Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie sa verifice conditiile sistarii lucrarilor la DN 66A, considerind decizia drept una „de neinteles" si una care „poate cauza pierderi financiar-bugetare grave, dar poate impiedica si dezvoltarea zonei". Aflat intr-o vizita in Hunedoara luna trecuta, Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a intarit insa faptul ca lucrarile vor fi reluate doar dupa adoptarea planului de urbanism zonal, si „nu cum vrea unul sau altul".