Doua atentate asupra Garzii Civile spaniole petrecute vineri dimineata in Tara Bascilor ar fi putut avea urmari mult mai grave. Principalul suspect este gruparea separatista ETA, desi nici un membru nu a revendicat inca atentatele.

Exp
Doua atentate asupra Garzii Civile spaniole petrecute vineri dimineata in Tara Bascilor ar fi putut avea urmari mult mai grave. Principalul suspect este gruparea separatista ETA, desi nici un membru nu a revendicat inca atentatele.

Explozia unei furgonete-capcana a ranit vineri dimineata doi membri ai Garzii Civile spaniole din Tara Bascilor. Atentatul, ce pare a purta marca gruparii separatiste ETA, a avut loc in fata cazarmii din Durango, relateaza AFP. A urmat o a doua explozie, cel mai probabil avind aceiasi autori, intr-o localitate invecinata. "Ar fi putut fi un adevarat carnaj", a declarat directorul general al politiei, Joan Mesquida. Autorii atacului au parcat masina-capcana linga cladire, unde locuiesc nu doar militarii, ci si familiile lor", a adaugat oficialul.

Desi atentatul nu a fost inca revendicat, probele indica implicarea gruparii ETA, cu atit mai mult cu cit membrii acesteia au rupt armistitiul cu guvernul spaniol la 5 iunie 2007. De atunci nici un alt atentat nu a fost inregistrat.

"Am fost alertati telefonic ca s-a produs o explozie soldata cu doi raniti usor in rindul garzilor civile", a declarat un agent al serviciului de asistenta rutiera din Tara Bascilor.

Explozia produsa a provocat pagube majore. Nici a doua deflagratie petrecuta in Amorebieta, o localitate invecinata, nu a fost soldata cu victime. Vehiculul in care se afla explozibilul avea numar de inmatriculare portughez. Autoritatile cred ca atentatorii au folosit aceasta a doua masina pentru a fugi din Durango.

La 21 iunie anul acesta, politia spaniola a mai descoperit un vehicul plin cu 130 de kilograme de explozibil in apropierea granitei cu Portugalia, aparent abandonat de un comando ETA. "Pare sa confirme ca ETA dispune de un anumit tip de infrastructuri in Portugalia", a fost de parere Joan Mesquida.

Desi de cele mai multe ori gruparea terorista emite avertismente inaintea unui atentat pentru a micsora pe cit se poate numarul victimelor, de data acesta nici un semnal nu a fost transmis. Specialistii sint totusi de parere ca si acum, ca de fiecare data cind au fost vizate in special fortele de securitate spaniole, ETA nu a dorit sa menajeze eventualele victime. Cercetarile ulterioare au semnalat ca au fost folosite intre 80 si 100 de kilograme de explozibil.

Atentatorii au dorit ca efectele exploziei sa fie cit mai grave, a subliniat directorul general al politiei. Acesta a tinut sa precizeze ca, o data cu aceste atentate, autoritatile spaniole sint si mai determinate sa lupte impotriva gruparii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.