Arhivele Nationale Romane au informat ieri ca dosarul de cadre al Patriarhului Teoctist, aflat in fondul arhivistic al CC al PCR, a fost cercetat anul trecut de catre reprezentantii Cotrocenilor. Institutia spune ca nu doreste sa se implice in dispu
Arhivele Nationale Romane au informat ieri ca dosarul de cadre al Patriarhului Teoctist, aflat in fondul arhivistic al CC al PCR, a fost cercetat anul trecut de catre reprezentantii Cotrocenilor. Institutia spune ca nu doreste sa se implice in disputele pe aceasta tema.

Ieri, Arhivele Nationale Romane (ANR) au informat, conform Mediafax, ca fondul „CC al PCR-Sectia Cadre“ a fost cercetat in mod public de catre Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania in 2006 si ca unele dosare, inclusiv cel al fostului Patriarh Teoctist, au fost citate in raportul politologului Tismaneanu. Arhivele Nationale au precizat ca nu doresc sa se implice in disputele de pe scena politica si au subliniat ca accesul la salile de studiu este liber pentru toate persoanele interesate, cu respectarea reglementarilor in vigoare.

Conform aceleiasi surse, dosarele din fosta Arhiva a CC al PCR au inceput sa fie date in cercetare in urma cu zece ani, ritmul fiind, din diverse motive, extrem de lent.
Arhivele Nationale recunosc faptul ca cercetarea fondului de documente mentionat mai sus, inclusiv cel al fostului Patriarh, &bdqu o;a creat un precedent“. Insa, potrivit Recomandarii R (2000) 13 a Comitetului de Ministri al Statelor Membre ale Uniunii Europene, „orice document arhivistic care a fost o data accesibil cercetarilor devine accesibil tuturor“, mai precizeaza comunicatul Arhivelor Nationale Romane.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.