Femeile inchise in Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta si-au povestit viata in articole din revista puscariei si au primit astfel suplimente la pachet si la vizite.

In septembrie anul trecut, Fundatia Pro Women a initiat un pr
Femeile inchise in Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta si-au povestit viata in articole din revista puscariei si au primit astfel suplimente la pachet si la vizite.

In septembrie anul trecut, Fundatia Pro Women a initiat un proiect pentru detinutele din penitenciarul din Iasi, finantat de PHARE. El a constat in intilniri saptaminale intre trei membri ai ONG-ului si 50 de detinute, in care s-a discutat despre discriminare, hartuire sexuala, trafic de persoane, interzicerea sclaviei, a muncii fortate si a dreptului la viata. Detinutele au avut virste intre 20 si 40 de ani si cele mai multe au fost condamnate pentru furt, iar restul, pentru trafic de persoane si omor.

Zece dintre detinutele prezente la seminarii au primit diplome pentru implicarea in proiect si scrierea articolelor pentru revista lunara "Dreptul tau", care a aparut timp de sase luni si s-a distribuit gratuit in Penitenciarul Iasi si alte citeva penitenciare din tara. "Detinutele au fost interesate de legislatia referitoare la executarea pedepsei si de drepturile lor ca detinute", ne spune Ioana Hrincescu, manager de proiect la Pro Women. "Pentru faptul ca s-au implicat la seminarii si au scris articole le-a fost suplimentat dreptul la vizite, la pachet si au fost catalogate pentru buna purtare. Fiecare detinuta a scris cite o intimplare din viata ei, in functie de tema seminarului", a adaugat Hrincescu.

Elena Popa a scris, de pilda, ca s-a maritat cind avea 16 ani si a facut patru copii. Ea era cea care aducea bani in casa, pentru ca, din cauza alcoolului, sotul ei a ramas fara loc de munca. Dupa ce a tot incercat sa-l aduca pe un drum bun, Elena l-a omorit "intr-un moment de furie". "Sfatuiesc toate femeile care au casnicie asemanatoare cu a mea sa rupa relatiile de la cea mai mica violenta in familie", scrie Elena in articolul ei, "Regrete". Alta detinuta, anonima, a redactat "o scurta poveste" despre faptul ca, la 9 ani, a suportat cu greu divortul parintilor ei si, pentru ca ceilalti copii aveau ceea ce ei mama nu ii putea oferi, s-a apucat de furat. "Am sa ma indrept si am sa fiu o femeie puternica", mai zice detinuta in articol.

Proiectul s-a finalizat vineri, iar in incinta penitenciarului din Iasi s-a infiintat un centru de resurse, dotat cu materiale informative si un laptop, pe care detinutele pot vedea filme documentare referitoare la traficul de persoane si munca la negru.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.