Politistii de la Crima Organizata au capturat in urma cu opt zile o tona de anhidrida acetica, un precursor din care se fabrica heroina. Din cantitatea de peste o tona de anhidrida se puteau obtine aproximativ 600 de kilograme de heroina, care ar fi
Politistii de la Crima Organizata au capturat in urma cu opt zile o tona de anhidrida acetica, un precursor din care se fabrica heroina. Din cantitatea de peste o tona de anhidrida se puteau obtine aproximativ 600 de kilograme de heroina, care ar fi valorat pe piata neagra aproximativ 18 milioane de euro.
Potrivit autoritatilor, traficantii nu sunt inca de gasit, insa oamenii legii au reusit identificarea unui intermediar, un tanar din Bucuresti care incerca sa vanda marfa.
Tona de anhidrida a intrat in tara acum doi ani, dar politistii de la Crima Organizata au intrat pe fir in urma cu aproape o luna. In tot acest timp, marfa a stat depozitata in curtea unui imobil situat pe strada Minerva din cartierul Chitila, dupa ce proprietarul a incercat sa o vanda unui ofiter sub acoperire. Substanta se afla in bidoane de 20 de litri si era depozitata intr-o magazie cu vechituri. Dumitru M., cel care a incercat sa vanda substanta, a declarat ca anhidrida ar fi trebuit sa fie preluata, in urma cu doi ani, de un cetatean turc, care insa nu a mai venit in Romania, astfel ca acum a incercat sa valorifice singur substanta pe piata neagra. Casa in curtea careia a fost gasita anhidrida apartine mamei sale. Bucuresteanul a fost prezentat pentru emiterea mandatului de arestare. Magistratii au decis insa masura interzicerii de a parasi localitatea. Politistii de la Crima Organizata spera ca ii vor gasi in urmatoarele zile si pe adevaratii traficanti. Investigatiile vor fi continuate de politistii antidrog si de procurorii DIICOT, in colaborare cu DEA (Drug Enforcement Administration) din SUA, cu omologi din tarile vest - europene, precum si cu cei din Turcia.
Fabrica de heroina
Anhidrida acetica este principalul precursor folosit pentru producerea heroinei in zona Asiei Centrale si a Turciei. Anchetatorii au stabilit, totodata, ca anhidrida a fost adusa pe o filiera internationala, in care sunt implicati cetateni turci si iranieni. De asemenea, la jumatatea lunii aprilie, un camion incarcat cu 12 tone de anhidrida acetica a tranzitat Romania sub supravegherea politistilor si a fost retinut in Turcia, chiar la o fabrica de heroina. Atunci, politistii romani au colaborat cu omologii lor din Turcia si cu ofiteri ai DEA, misiunea lor fiind doar de supraveghere a camionului de la intrarea prin zona de vest a Romaniei si pana la iesirea din tara noastra prin Vama Giurgiu. Camionul a fost lasat sa tranziteze si tara vecina, Bulgaria. Politia Romana preciza la acel moment ca din cele 12 tone de anhidrida acetica se puteau obtine sase tone de heroina.
Dosarul SINTOFARM
Fostul secretar de stat, Toma Zaharia, zis generalul "Heroina" a fost unul dintre cei mai influenti oameni din Ministerul Internelor. Presa a semnalat in nenumarate randuri despre implicarile acestuia in afaceri si scandaluri dubiose, unul dintre cele mai mari scandaluri fiind celebrul dosar SINTOFARM. Investigatiile in aceasta cauza au demarat la inceputul anului 1999, in momentul in care Serviciul Roman de Informatii a interceptat activitatea unor traficanti de precursori de droguri. Astfel, SRI a reusit sa stranga date si dovezi care cereau o interventie a organelor abilitate si pedepsirea acestora.
Aproape in aceeasi perioada, patru colonei de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCOA), demarau o investigatie dupa ce aflau de o tranzactie cu anhidrida acetica. La randul lor, acestia au adunat dovezi, nestiind insa de actiunile colegilor de la SRI. Nu a trecut mult timp si chiar FBI a inceput sa faca rapoarte despre aceasta situatie neobisnuita. Anchetele au scos la iveala un traseu dubios al anhidridei acetice care pornea din Occident, trecea prin Romania cu ajutorul Politiei si, prin mai multe firme, ajungea in mainile unor kurzi care o scoteau din tara. In toata aceasta retea aparea numele sotiei lui Zaharia.
In acest context, politistii de la BCCOA realizeaza o perchezitie la SINTOFARM, societatea la care lucra sotia lui Zaharia. Aici au fost gasite dovezi ale implicarii ei in tranzactionarea ilegala a tone de precursor cu ajutorul IGPR-ului. Descoperirea le-a fost insa fatala, iar ancheta s-a stopat. Toma Zaharia nu i-a iertat pe cei patru colonei pentru "tupeul" avut, astfel ca a ordonat o ancheta la BCCOA al IGPR-ului, verificare ce a dus la mutarea disciplinara a celor patru si sanctionarea lor. In acest mod s-a razbunat Zaharia pe cei patru colonei care ajunsesera la sotia sa care, in calitate de director economic la societatea SINTOFARM SA, semnase pentru incheierea tranzactiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.