Banca Mondiala critica stagnarea unor reforme in domeniul justitiei din Romania pe care le-a finantat. CSM riposteaza acuzind Banca Mondiala de "ingerinte in actul de justitie".

Banca Mondiala si-a exprimat "ingrijorarea serioa
Banca Mondiala critica stagnarea unor reforme in domeniul justitiei din Romania pe care le-a finantat. CSM riposteaza acuzind Banca Mondiala de "ingerinte in actul de justitie".

Banca Mondiala si-a exprimat "ingrijorarea serioasa provocata de incetinirea ritmului reformelor" si "de actiuni care nu sint consecvente cu strategia de reforma", se arata intr-un aide memoire in urma misiunii de verificare a Proiectului privind Reforma Sistemului Judiciar, desfasurata in iunie la Bucuresti, si transmis pe 24 iulie ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, reprezentantilor conducerii CSM si lui Herman Wijffels, director executiv, Banca Mondiala. Potrivit documentului citat, banca a atras atentia asupra faptului ca progresele au fost incetinite sau complet blocate in legatura cu o serie de initiative importante care au fost incluse in programul guvernului de reforma si care au fost sustinute de banca si de Uniunea Europeana. Unul dintre exemple se refera la activitatea de rationalizare a sistemului de instante. In 2005, banca a acordat asistenta financiara pentru realizarea unei diagnoze a structurii instantelor din Romania, care s-a finalizat cu elaborarea unui raport ce continea recomandari pentru rationalizarea sistemului instantelor, raport care a fost pus la dispozitia Ministerului Justitiei si Consiliului Superior al Magistraturii. Un grup de lucru a elaborat un plan de implementare a rationalizarii instantelor care a fost transmis la sfirsitul anului 2006. De la acel moment, noteaza rezumatul misiunii, nu au mai fost intreprinse nici un fel de activitati in legatura cu acest proiect, iar rationalizarea instantelor nu pare sa fie una dintre prioritati.

O alta initiativa de reforma sustinuta prin finantare din partea bancii a fost dezvoltarea unui mecanism obiectiv si efectiv de monitorizare a performantei judiciare care includea evaluarea incarcaturii si alti indicatori masurabili ai performantei judiciare. Un astfel de sistem ar fi permis celor aflati la conducerea sistemului judiciar sa identifice rapid si sistematic factorii care afecteaza in mod negativ performanta judiciara si sa ia masuri, sa asigure aplicarea unor principii obiective, transparente si bazate pe merit in procesul de promovare si de salarizare a judecatorilor si sa imbunatateasca responsabilitatea sistemului judiciar, care a fost un element crucial al intregului efort de reforma. "In pofida faptului ca una dintre cerintele-cheie pentru indeplinirea criteriilor de aderare la UE a fost un proces adecvat de recrutare a judecatorilor si a faptului ca Banca Mondiala a acordat si continua sa acorde asistenta financiara pentru dezvoltarea unor teste de aptitudini pentru judecatori, se pare ca practica numirii directe a magistratilor, fara sustinerea unui examen al aptitudinilor, continua sa fie folosita pentru un numar semnificativ de posturi, desi legea prevede ca aceasta procedura sa fie utilizata numai cu caracter exceptional", noteaza documentul misiunii Bancii Mondiale.

Consiliul Superior al Magistraturii considera ca Banca Mondiala, care finanteaza proiecte privind reforma sistemului judiciar, si-ar fi depasit atributiile atunci cind a criticat stadiul reformei justitiei si apreciaza remarcele reprezentantilor bancii ca "ingerinta in activitatea justitiei". "Criticile aduse de Banca Mondiala Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sint neintemeiate si reprezinta o ingerinta in activitatea justitiei. Este surprinzatoare aprecierea acestei institutii de credit cu privire la stadiul reformei sistemului judiciar, competenta acesteia limitindu-se la modul de derulare de catre Consiliul Superior al Magistraturii a proiectelor finantate de Banca Mondiala. Acuzatiile Bancii Mondiale la adresa Consiliului Superior al Magistraturii nu au fundament real si nu intra in sfera atributiilor acesteia", a precizat vineri CSM. Consiliul mai apreciaza ca informatiile de care a beneficiat Banca Mondiala ar fi fost fragmentate. Ca reactie la critica bancii cu privire la lipsa identificarii unei metode obiective de promovare a magistratilor, Consiliul Superior al Magistraturii sustine ca nu intelege ingrijorarea Bancii Mondiale, care nu ar fi finantat si nu ar fi derulat nici un proiect in legatura cu acest aspect.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.