In ultima zi a lunii august, calendarul ortodox aminteste despre punerea in racla a braului Maicii Domnului. Anul acesta, perioada 1-10 septembrie, racla cu o parte din braul Maicii Domnului, de la Manastirea “Kato Xenias” din Grecia, se
In ultima zi a lunii august, calendarul ortodox aminteste despre punerea in racla a braului Maicii Domnului. Anul acesta, perioada 1-10 septembrie, racla cu o parte din braul Maicii Domnului, de la Manastirea “Kato Xenias” din Grecia, se va afla in pelerinaj in Arhiepiscopia de Alba Iulia, in mai multe orase din judetele Mures si Alba, dupa cum informeaza site-ul crestin ortodox.ro, care prezinta o scurta istorie a acestei sfinte relicve, semnat de Protopop Pr. Gheorghe Sincan.

Traditia spune ca Sfantul Apostol Toma, nefiind prezent la inmormantarea Maicii Domnului, s-a intristat foarte tare. Pentru a-l mangaia, Fecioara Maria i-a descoperit minunea inaltarii sale cu trupul la cer, lasandu-i ca amintire braul sau, tesut din par de camila, singura amintire pretioasa ce se pastreaza din viata ei pamanteasca.

Ionita Caloian duce sfåntul bråu la Vatoped
Pana in secolul al IV-lea, bråul Maicii Domnului s-a pastrat la Ierusalim. Dupa un scurt transfer in Capadocia, sfantul brau a fost adus din nou la Ierusalim, de catre imparatul Teodosie cel Mare, iar in anul 395, imparatul Arcadie l-a adus la Constantinopol. Imparateasa Zoe l-a cusut cu fir de aur, forma in care se pastreaza si astazi, si l-a reasezat in racla. In secolul al XIII-lea, trimisii regelui romano-bulgar Ionita Caloian iau braul de la Constantinopol, pe care, un secol mai tarziu, cneazul sarb Lazar I il daruieste Manastirii Vatoped din Muntele Athos. Din alte informatii, sfantul brau a fost daruit manastirii de catre imparatul bizantin Ioan Cantacuzino, care mai tarziu va intra in obstea monahala de aici.

Fragmentele de la 'Kato Xenias>>
Doua fragmente din sfantul brau au fost daruite in anul 1522 manastirii de maici „Kato Xenias“, situata la 50 km de Volos, in Grecia, manastire intemeiata in timpul imparatului bizantin Andronic II Paleologul, ca metoc cu hramul „Sfantul Nicolae“ al Manastirii „Ano Xenias“. Numele Manastirii „Kato Xenias“ (Straina de Jos), provine de la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, ajunsa in mod miraculos aici. Icoana a fost numita Xenia (Straina) deoarece venea dintr-un loc strain.

Bråul este pastrat intr-o racla romåneasca
Conform numeroaselor marturii, referitoare la evlavia romanilor pentru bråul Maicii Domnului, domnitorul Tarii Romanesti Neagoe Basarab a innoit incinta Manastirii Vatoped si a construit un paraclis cu hramul „Braul Maicii Domnului“, care a fost reparat in 1794 tot cu ajutoare romanesti.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.