Presedintele Traian Basescu a obtinut calificativul "foarte bine" la examenul de reconfirmare a brevetului de comandant de nava.

Seful statului si-a reinnoit vineri brevetul de comandant de nava, dupa ce a promovat un test de special
Presedintele Traian Basescu a obtinut calificativul "foarte bine" la examenul de reconfirmare a brevetului de comandant de nava.

Seful statului si-a reinnoit vineri brevetul de comandant de nava, dupa ce a promovat un test de specialitate la Centrul Roman pentru Pregatirea si Perfectionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV) din Constanta. Traian Basescu a explicat ca evaluarea a fost continua, pe tot parcursul desfasurarii cursului. Presedintele a iesit de la testare, dupa doua ore si jumatate de la intrarea in sediul CERONAV, in jurul orei 11.30. El avea in mina certificatul de reconfirmare ofiter punte management naval, necesar pentru comanda navei. Seful statului a obtinut calificativul "foarte bine".

De la CERONAV, Basescu s-a dus cu certificatul la Autoritatea Navala Romana pentru a primi brevetul de comandant de vas. Brevetul ii este suficient doar pentru a urca la bordul unui vapor ca simplu ofiter maritim. Ca sa puna mina si pe timona mai are de trecut un hop: cursul de "conventie privind siguranta maritima", care trebuie urmat tot la CERONAV.

Presedintele a explicat ce a obtinut pina acum si ce are de gind sa faca de aici inainte: "Evaluarea a fost continua. Uitati certificatul de reconfirmare ca ofiter punte management naval, necesar pentru comanda navei. Am si inceput curusile IMO (Organizatia Maritima Internationala - n.r.). Luni am cursul de tanc, fac si GMDSF (n.r. - sistem mondial pentru primejdie si siguranta maritima), iar miine (n.r. - simbata) vin iar la curs si prin bunavointa dascalului vin si duminica".

Pe parcursul celor doua ore si jumatate, Traian Basescu a fost supus la mai multe probe prin fise de evaluare si teste-grila. Ca sa obtina iar brevetul, presedintele trebuia sa ia minimum nota 7. El a inceput luni cursurile pentru reconfirmarea brevetului de comandant de nava. In cadrul aplicatiilor pe simulatorul de navigatie, de la cursuri, Traian Basescu a scos un tanc petrolier din portul Rotterdam si l-a trecut prin strimtoarea Dardanele. Pentru ca este o persoana foarte ocupata, presedintele a urmat cursurile la fara frecventa.

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban (PNL), a aprobat marti cererea de inscriere a lui Traian Basescu in vederea urmarii cursurilor necesare reconfirmarii brevetului de comandant de cursa lunga. Ministrul i-a cerut directorului CERONAV sa il supuna pe Basescu la un control psihologic.

In 27 septembrie 2006, presedintelui i-a expirat licenta de navigatie, dupa ce aproape zece ani nu a mai comandat o nava. Seful statului are licenta de ofiter-inginer maritim, dupa absolvirea, in 1976, a Facultatii de Marina Civila din Academia Navala "Mircea cel Batrin" din Constanta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.