Arhivele statului informeaza ca fondul CC al PCR - Sectia Cadre a fost cercetat in mod public de catre Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, in 2006, unele dosare, inclusiv cel al fostului Patriarh Teoctist, fiind cit
Arhivele statului informeaza ca fondul CC al PCR - Sectia Cadre a fost cercetat in mod public de catre Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, in 2006, unele dosare, inclusiv cel al fostului Patriarh Teoctist, fiind citate in raportul politologului Tismaneanu.

Cotidianul a publicat, in editia de miercuri, dosarul de cadre al defunctului Patriarh Teoctist, care, pe linga date biografice, contine si informatia conform careia acesta ar fi desfasurat activitate legionara si ar fi practicat homosexualismul, in timp ce era elev la seminarul teologic. "Fata de reactiile si disputele publice care au urmat, Arhivele Nationale precizeaza ca nu sint implicate in acest gest mediatic. Accesul la salile de studiu (inclusiv cea a Aparatului Central) este liber pentru toate persoanele interesate, cu respectarea reglementarilor in vigoare. Accesul este posibil in baza unei cereri si a unui permis aprobat de conducere", se arata intr-un comunicat remis vineri agentiei MEDIAFAX de catre Arhivele Nationale Romane (ANR).

Arhivele Nationale subliniaza ca nu doresc sa fie implicate ca institutie in disputele de pe scena politica sau din societatea romaneasca. Accesul la informatie, inclusiv la Arhive, este un drept al cetateanului, mai arata sursa citata.

Arhivele Nationale doar gestioneaza Fondul Arhivistic National, iar, potrivit legii, datoria sa este sa faca posibil accesul tuturor persoanelor interesate la documente, indiferent de obiectivele acestora. "Prin urmare, Arhivele Nationale nu pot fi responsabile de continutul editorial al unor materiale istoriografice sau jurnalistice, care sint realizate pe baza acestora", se arata in comunicat.

Dosarele din fosta Arhiva CC al PCR au inceput sa fie date in cercetare in urma cu zece ani, ritmul fiind, din motive diverse, extrem de lent. Ne dorim ca intr-un timp cit mai scurt sa reusim inventarierea si punerea la dispozitia publicului a intregului fond arhivistic al fostului Partid Comunist Roman (PCR).

"In privinta fondului CC al PCR - Sectia Cadre, acesta a fost cercetat in mod public de catre Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, in 2006, unele dosare, inclusiv cel al fostului Patriarh, fiind citate in Raportul final. Este evident ca acest simplu fapt a creat un precedent. Reamintim ca, potrivit Recomandarii R ( 2000) 13 a Comitetului de Ministri al Statelor Membre ale Uniunii Europene, orice document arhivistic care a fost odata accesibil cercetatorilor devine accesibil tuturor", se sustine in comunicat.

Totodata, ANR afirma ca aceasta controversa mediatica arata din nou importanta unei dezbateri publice largite si serioase asupra Arhivelor Nationale. Conducerea Arhivelor Nationale ale Romaniei se angajeaza sa initieze in cel mai scurt timp aceasta dezbatere. Sint invitati sa participe la aceasta istorici, jurnalisti, organizatii civice si toti cei interesati in problema memoriei nationale. De asemenea, ANR anunta organizarea unei conferinte de presa pentru luni la sediul sau din Capitala.

Reactia ANR survine precizarii din Cotidianul potrivit careia dosarul referitor la Patriarh provine din arhiva CC al PCR - Sectia Cadre, nr. A/592, si se afla in prezent depozitat la Arhivele Nationale. (MEDIAFAX)


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.