Romånii nu ar fi aflat niciodata despre dioxina din iaurturile Danone daca mass-media nu ar fi pornit acest scandal. Cu o inconstienta criminala, conducerea Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor a vrut sa mus
Romånii nu ar fi aflat niciodata despre dioxina din iaurturile Danone daca mass-media nu ar fi pornit acest scandal. Cu o inconstienta criminala, conducerea Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor a vrut sa musamalizeze cazul. Explicatia acestui gest a fost data, ieri, cu nonsalanta de catre presedintele institutiei, Radu Roatis: „Am vrut sa evitam un proces cu firma producatoare“. Dupa el, produsele ar fi stat bine mersi in frigiderele populatiei si ar fi fost consumate de mii de copii.

De cåtiva ani incoace, ANSVSA a fost o structura de care scandalurile s-au tinut lant. In 2006, gripa aviara a fost transformata in afacere de familie, apoi pesta porcina a scapat complet de sub control. Scandalul iaurturilor demonstreaza acum inutilitatea unei structuri care toaca anual fonduri de sute de milioane de euro, fara sa fie in stare sa previna vreo boala. De fiecare data, analizele facute de laboratorul de referinta al acestei structuri au fost fie neconcludente, fie in contradictie cu ceea ce stabileau expertii din Uniunea Europeana.

Ministrul Decebal Traian Remes a aruncat si el o bomba in curtea ANSVSA. Acesta a declarat ca, cel putin conform scriptelor pe care le-a gasit, epidemia de gripa aviara de anul trecut nu exista. S-au gasit insa facturile de ordinul milioanelor de euro pe care statul romån le-a platit pentru solutiile de combatere a bolii si care s-au dovedit in cele din urma ca ar fi fost apa chioara. Ca si acum, presa a avertizat cu privire la aceste escrocherii, insa artizanii lor sunt si acum pe functii, desi o parte dintre ei au dosare penale in lucru.

Inconstienta medicilor de la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) intrece orice limita. Dupa ce au transformat gripa aviara in afacere de familie si pesta porcina in obiect de smen, zilele trecute am aflat ca aceeasi functionari publici s-au jucat cu siguranta alimentara a populatiei. Cazul iaurturilor Danone arata ca medicii veterinari, condusi mai nou de liberalul Radu Roatis, nu au nici un fel de scrupule. Mai mult, ANSVSA protejeaza mai degraba interesele unor agenti comerciali, si nicidecum cele ale consumatorilor. In aceste conditii, propunem ca institutia cu pricina sa fie desfiintata sau macar sa i se taie finantarea de la bugetul de stat.

Cazul Danone nu ar fi ajuns niciodata la cunostinta opiniei publice daca o societate concurenta nu ar fi dezvaluit intreaga poveste. Inspectorii de la ANSVSA se pregateau de o retragere pe sest a produselor banuite ca ar fi infestate cu dioxina. Dupa izbucnirea intregului scandal, institutia cu pricina ne-a dat de inteles ca, de fapt, nu a vrut sa alerteze populatia. In realitate, cu toata tehnologia pe care o detin si in care s-au investit pana acum zeci de milioane de euro, cei de la ANSVSA nu au fost in stare sa stabileasca exact daca produsele sunt sau nu toxice.

Iaurtul toxic ar fi fost si acum in vitrinele magazinelor
Pe data de 14 august, „specialistii“ ANSVSA au avut primele indicii cu privire la iaurturile cu dioxina. Atunci au fost luate si primele probe, care au fost duse la laboratoarele-minune ale autoritatii. A fost nevoie de alte 3 zile pentru ca sa fie declansata alerta si sa se dispuna primele retrageri ale produselor de la vanzare. Cateva zile mai tarziu, informatia a rasuflat pe piata si cazul s-a preschimbat in scandal.
De la data depistarii produsului-problema si pana ieri, inca nu se incheiase retragerea acestuia de pe piata. Mai mult, cei care ar fi trebuit sa ia aceste masuri recunosc cu nonsalanta ca ar fi preferat sa faca totul discret, fara nici un fel de tevatura.

In timp ce porcii mureau pe capete, IDSA nu gasea pesta
Dupa acelasi tipar ca in cazul iaurturilor toxice, autoritatile au prevenit si combatut pesta porcina tot in bataie de joc. 'Gardianul>> a intrat in posesia unor documente din care reiese ca, pe data de 27 iulie anul acesta, cand porcii mureau deja pe capete in fermele din Timis, laboratorul de referinta al IDSA preciza ca, cel putin pe testele care-i parvenisera, nu depistase virusul pestei. Cateva zile mai tarziu, pe 2 august, acelasi institut analiza aceleasi probe si dadea verdicul: Romania este lovita de pesta. Aceasta realitate se vedea insa demult, cu ochiul liber, pentru ca aproape 10.000 de animale murisera deja la fermele Smithfield.

Buget colosal pentru utilitate zero
Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor are unul dintre cele mai mari bugete ale structurilor din subordinea Guvernului. Anul trecut, spre exemplu, structura cu pricina a primit nu mai putin de 507.217.000 RON, adica aproape 200 de milioane de dolari. Cum era de asteptat, acest buget a fost cheltuit integral. O buna parte din aceste fonduri s-au directionat catre lupta cu pesta porcina, gripa aviara si tot soiul de boli care au lovit Romania, fara sa se tina cont de investitiile ANSVSA. Au urmat apoi cheltuieli cu deplasarile in strainatate, pentru schimburi de experienta care nu s-au lipit insa de „specialistii“ nostri, precum si costurile salariale.

ANSVSA nu a alertat populatia de teama unui proces
Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) nu a facut publica decizia europeana de retragere de pe piata a iaurturilor de fructe suspectate ca ar contine dioxina, pentru ca alerta avea un grad ridicat de confidentialitate, ne-a declarat Radu Roatis, presedintele ANSVSA. „Am fost instiintati prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, printr-o notificare care se referea la prezenta gumei de guar, posibil contaminata cu dioxina, in iaurturi cu fructe. Cum am primit alerta, in noaptea de 14 si 15 august, am anuntat toate Directiile Sanitar-Veterinare din tara pentru a retrage iaurturile din magazine. Nu am facut informatia publica si nici nu am fi facut-o, daca nu ar fi aparut in presa centrala, decat dupa ce am fi avut rezultatele analizelor. Este vorba de o alerta cu grad crescut de confidentialitate, intre institutiile europene, care nu ne permitea publicarea acestor informatii“, sustine Radu Roatis. Conform acestuia, gradul de confidentialitate este atat de ridicat pentru ca este vorba doar de o suspiciune, nu de un fapt dovedit.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.