Republicanii ii cer lui Bush retragerea trupelor din Irak. Administratia publica insa un raport elaborat de serviciile de informatii care indica o severa instabilitate politica a noului guvern irakian si nevoia acestuia de a avea in continuare asiste
Republicanii ii cer lui Bush retragerea trupelor din Irak. Administratia publica insa un raport elaborat de serviciile de informatii care indica o severa instabilitate politica a noului guvern irakian si nevoia acestuia de a avea in continuare asistenta americana.

Senatorul republican John Warner, membru al Comisiei senatoriale pentru fortele militare care tocmai s-a intors din Irak, a declarat pentru AFP ca i-a trimis joi o scrisoare presedintelui Bush in care ii cere acestuia ca pina la Craciun sa demareze o retragere a trupelor din Irak.

"I-am spus respectuos sa aleaga un numar dintre cei circa 160.000 de militari americani, sa zicem 5.000 dintre ei, care sa revina acasa cel mai tirziu de Craciun", a subliniat John Warner.

Diplomatul a mai declarat ca este de datoria lui Bush "sa decida primul pas spre o retragere a fortelor americane din Irak".

Senatorul a insistat ca, pentru a demonstra ca angajamentul sau militar in Irak nu este pe termen nelimitat, Statele Unite trebuie sa-si retraga trupele cit mai curind. "Nu vad un alt mod mai clar de a face acest lucru decit acela prin care presedintele sa anunte ca, dupa consultarile cu comandantii nostri militari, a decis sa faca primul pas in vederea retragerii trupelor noastre", a subliniat republicanul, citat de BBC.

Declaratiile senatorului vin la putin timp dupa aparitia unui raport al serviciilor de informatii americane privind evolutia sitiuatiei din Irak, care, desi apreciaza o crestere a securitatii in zona, subliniaza si persistenta unor grave probleme politice. Conform cercetarilor, guvernul premierului irakian Nuri al-Maliki va deveni "mai nesigur" in urmatoarele sase-douasprezece luni, iar securitatea se va imbunatati usor, desi violentele interconfesionale ramin la un nivel ridicat.

Purtatorul de cuvint al administratiei prezidentiale, Gordon Johndroe, a subliniat ca, desi nu este surprinzatoare, constatarea este destul de frustranta, reafirmind sustinerea Statelor Unite fata de Maliki si oficialii irakieni in eforturile de reconciliere. La inceputul saptaminii, George W. Bush a dat impresia ca se distanteaza de premierul irakian. Totusi, miercuri, presedintele american a revenit asupra comportamentului sau ulterior si a afirmat in cadrul unui discurs ca il va sustine in continuare pe Maliki. "Este un om de bine, care face o munca dificila", a spus Bush despre premierul irakian.

Multi nu sint de acord cu noua atitudine a presedintelui. Spre exemplu, Hillary Clinton, favorita in tabara democratilor pentru cursa pentru Casa Alba din noiembrie 2008, si-a exprimat miercuri dorinta ca Parlamentul irakian sa retraga increderea guvernului lui Maliki. Luni, democratul Carl Levin, presedintele Comisiei fortelor armate din Senat, si-a exprimat aceeasi dorinta la finalul unei calatorii in Irak.

Potrivit purtatorului de cuvint al administratiei prezeidentiale, raportul constituie o importanta dezbatere politica. Presiunile s-au intensificat o data cu apropierea lunii septembrie si cu prezentarea unui raport extrem de asteptat de oficiali asupra situatiei din Irak. Surse interne declara ca Bush va lua o decizie pina la jumatatea lunii septembrie, dar ca sansele ca acesta sa-si schimbe opinia cu privire la stabilirea unui calendar precis al retragerii trupelor din Irak sint foarte mici.

Johndroe a mai tinut sa accentueze faptul ca administratia prezidentiala va fi alaturi de premierul irakian si de consiliul prezidential "pentru ca ei incearca sa inregistreze progrese" si a infirmat zvonurile conform carora administratia americana l-ar sustine pe fostul premier Iyad Allaui ca inlocuitor al lui Maliki.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.