Comisia Codex Alimenatarius, care stabileste normele de siguranta alimentara la nivelul UE, doreste scaderea numarului de aditivi alimentari si limitarea utilizarii pentru altii.


Comisia Codex Alimentarius doreste verificarea efectelor nocive ale unor aditivi alimentari in vederea retragerii lor de pe piata. Pe lista neagra se afla: Acesulfam K - E 950, Alitame - E 956, Rosu Allura - E 129, Aspartamul - E 951, Albastru Briliant - E 133, Caramelul - E 150 c, E 150 d, Carmin - E 120, Beta caroten - E 160 a ii, E 160 a i, E 160 e, complecsii clorofila-cupru E 141 i, Ciclamatul - E 952, esteri ai mono si digliceridelor cu acidul diacetiltartric E472e, extract din pielita strugurilor E 163 ii, indigo - E 132, neotame - E 961, Polisorbati - E 432, E 434, E 436, E 433, E 435, Rosu Ponceau E 124, zaharina E 954, sucraloza e 955, aditivii din clasa sulfitilor si sunset Yellow E 110.


TESTE. Cercetatori din toate tarile vor realiza teste suplimentare pentru acesti aditivi alimentari. O parte din concluzii trebuie aduse la cunostinta Codex Alimentarius pana pe 15 septembrie. In cazul in care cercetatorii vor avea nevoie de timp suplimentar, comisia va prelungi perioada de cercetare. Acesti aditivi sunt considerati in multe tari cancerigeni sau sunt chiar interzisi. Cercetatorii care participa la acest proiect se vor reuni la cea de-a 40-a reuniune a Codex Alimentarius, din aprilie 2008. Este posibil ca de
atunci sa nu mai putem consuma zaharina sau sa nu mai vedem pe piata alimente colorate cu Sunset Yellow sau Albastru Briliant.


LIMITARI. Prin aceste cercetari, Comisia Codex Alimentarius doreste sa stabileasca noi limite pentu folosirea aditivilor sau chiar interzicerea lor. Pentru unii dintre aditivi se doreste gasirea unor noi modalitati de utilizare in industria alimentara. De exemplu, pentru indulcitorii numiti, Comisia doreste sa stie daca utilizarea lor in produse precum  fructe, paine si otet este justificata. Aceeasi problema o au specialistii europeni si cu unii dintre colorantii despre care vor sa afle mai multe informatii. Despre caramel, ei se intreaba ce cauta in produsele din cacao si in ciocolata, cand acestea au o culoare mult mai puternica decat colorantul.


PrecedentComisia Codex Alimentarius nu este la prima analiza de acest gen. In urma cu numai o luna, a interzis folosirea aditivului alimentar E 128 - Rosu 2 G. In urma unor numeroase cercetari s-a ajuns la concluzia ca acesta este cancerigen chiar si in cantitati foarte mici. Acesta era folosit doar pentru anumite tipuri de mezeluri traditionale, insa specialistii au considerat
ca este mai precaut sa se interzica definitiv utilizarea lui in industria alimentara.


AspartamE 951, aspartam, este aditivul alimentar asupra caruia planeaza cele mai multe suspiciuni de cancer. Cercetatorii vor avea cel mai mult de lucru cu el, pentru ca reprezentantii Codex Alimentarius au cerut justificari pentru aproape toate utilizarile aspartamului. In cele mai multe cazuri trebuie sa se aduca justificari pentru necesitatea aditivului in procesul de productie pentru ciocolata, produsele din cacao, fructe uscate, creme de branza, emulsii, legume uscate.