Autoritatile au primit sarcina sa analizeze care ar fi efectele pastrarii ultimelor trei filiale Electrica in proprietatea statului.

Autoritatile ar putea renunta, din considerente strategice, la privatizarea ultimelor trei sucursale ale societatii de distributie a energiei electrice Electrica pe care le mai detine. Declaratia a fost facuta ieri de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. „Impreuna cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS - n. red.) am primit de la primul-ministru sarcina sa analizam viitorul ultimelor trei sucursale ale Electrica. Ne aflam in faza de analiza, iar orice solutie este deschisa", a afirmat Vosganian, prezent la o masa rotunda privind strategia energetica a Romaniei. Intrebat care este explicatia acestei decizii, Vosganian a spus: „Mai aveti rabdare citeva saptamini".

Potrivit unor surse guvernamentale, premierul Tariceanu vrea sa vada care ar fi consecintele pastrarii in proprietatea statului a celor trei sucursale ale Electrica. „Premierul a cerut un studiu. A intrebat ce s-ar intimpla daca cele trei sucursale ale Electrica nu s-ar mai privatiza", ne-au spus sursele noastre.

Cele trei sucursale ale Electrica pe care statul le mai are in portofoliu sint Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord, Electrica Transilvania Sud. Anuntul privind o posibila schimbare a intentiilor statului referitoare la soarta celor trei sucursale survine dupa ce mai multe companii mari europene, inclusiv cele care au deja distributii de electricitate in Romania, si-au anuntat intentia sa le cumpere, asteptind doar semnalul statului pentru a se inscrie la privatizare. AVAS anuntase ca privatizarea va fi demarata anul viitor.

Vosganian a dat de inteles ca motivatia ar fi una strategica: el a precizat ca Electrica a asigurat functionarea sistemului energetic in perioada de seceta, in conditiile in care a existat un deficit de electricitate. Totusi, potrivit surselor noastre, cerinta premierului ar putea avea si ratiuni pur comerciale: distributia de energie electrica a devenit o afacere profitabila. Potrivit ziarului „Business Standard", in primele sase luni ale anului, Electrica, cu sucursalele sale care nu au trecut in proprietate privata, a avut un profit de 42 de milioane de euro, la o cifra de afaceri de 900 de milioane. In aceste conditii, renuntarea la privatizare ar putea fi o optiune - statul ar obtine cota-parte din profit.

Statul roman a vindut pina acum cinci dintre cele opt sucursale de distributie Electrica. Primele doua, Electrica Banat si Dobrogea, au fost transferate grupului italian Enel. Privatizarea a continuat cu vinzarea Electrica Oltenia catre cehii de la CEZ si a Electrica Moldova catre concernul german E.ON. Ultima tranzactie a fost cea prin care statul a vindut, tot catre Enel, Electrica Muntenia Sud, care alimenteaza Bucurestiul.