Autoritatile Veterinare din Arad au confirmat cel de-al treilea focar de pesta porcina la ferma nr. 1 din Igris, apartinand companiei americane Smithfield. Vor fi sacrificati inca 18.000 de porci, astfel ca numarul animalelor ucise din cauza pestei se apropie de 60.000.

Criza pestei porcine de la fermele Smithfield se agraveaza. Un nou focar de pesta - cel de-al treilea - a fost confirmat la ferma nr. 1 din Igris, judetul Timis, apartinand companiei americane Smithfield, aici urmand sa fie ucisi 18.000 de porci, in timp ce in celelalte ferme Smithfield unde au fost confirmate focare vaccinarea antipesta se apropie de final.

Noul focar a fost confirmat de seful Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Arad, dr. Viorel Agud. Conform acestuia, testele s-au realizat la laboratorul DSVSA Arad, care este unul de referinta in zona si are tehnologia realizarii testelor de acest fel, informeaza corespondentul Mediafax. „Analizele au confirmat existenta noului focar la ferma Igris nr. 1, dupa ce acum doua saptamani am descoperit pesta la ferma Igris nr. 2. Vor f i ucisi 18.000 de porci, urmand sa se aplice si celelalte masuri de protectie luate in celelalte ferme“, a spus Agud. Acesta a adaugat ca fermele Smithfield raman sub supraveghere permanenta si in judetul Arad, unde se va incheia, vineri, vaccinarea a 50.000 de porci aflati in sapte ferme ale companiei americane.

Porcii vor fi sacrificati la sfårsitul lunii
Porcii de la ferma Igris 1, unde a fost confirmat al treilea focar de pesta, vor fi sacrificati dupa 29-30 august, cand va fi finalizata incinerarea porcilor de la cealalta ferma din localitate a companiei americane Smithfield. Avem niste incineratoare cu o capacitate de cinci tone pe ora“, a anuntat presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis. Acesta a apreciat ca numarul de animale de la ferma Igris 1 este de circa 15.000, in timp ce seful DSVSA Arad, Viorel Agud, a estimat ca numarul acestora este de 18.000.
Autoritatea Veterinara a confirmat, la inceputul lunii august, doua focare de pesta porcina in judetul Timis la ferme din Cenei si Igris ale companiei Smithfield, numarul total al animalelor ce trebuie sacrificate in cele doua crescatorii fiind de circa 37.000. Dupa depistarea noului focar, numarul de animale ce vor fi omorate a crescut, depasind 50.000.