Mai intai o scurta istorie: pe 26 iulie Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie publica o ancheta care dovedeste ca in schimbul a doar cateva sute de euro un cetatean moldovean poate primi viza de intrare in Romania - fara sa completeze vreo cerere sau sa stea la cozile infernale din fata Consulatului. Pe 17 august Ministerul de Interne de la Chisinau a anuntat cu tam-tam ca a fost prinsa in flagrant si filmata o retea de traficanti de vize romanesti - prin spatele cortinei a fost strecurat si numele "legaturii" din consulat: nici mai mult nici mai putin decat seful consulatului, Alexandru Rus care ar fi fost filmat in timp ce primea "plicul".
O prima observatie: intre aparitia anchetei jurnalistice si lovitura de imagine a comunistilor de la Chisinau s-au scurs 22 de zile. Timp in care autoritatile de la Bucuresti au tacut. Nu stiu daca Alexandru Rus e vinovat sau nu - insa Ministerul Afacerilor Externe putea foarte bine sa se sesizeze la investigatia jurnalistica si in 22 de zile sa stabileasca daca functionarul e vinovat sau nu. Daca era vinovat - sa-i cada capul! (din functie, bineinteles) - iar daca era curat ca un porumbel trebuia emis un comunicat al Ministerului care sa arate ca buba traficului cu vize se afla dincolo de gardul consulatului. Asa, comunistii de la Chisinau au fost mai iuti de picior si in 22 de zile au apucat sa-l filmeze pe Alexandru Rusu la masa cu o traficanta de vize - punct ochit, punct lovit! Degeaba MAE se chinuie acum sa explice, lovitura de imagine a fost data...
De fapt buba se afla in alta parte - in chiar sistemul de acordare a vizelor. Romania acorda romanilor din stanga Prutului doua feluri de vize: pentru oameni simpli si pentru agentii de turism, oameni de afaceri, ONG-uri. Oamenii simpli stau la cozi infernale, trebuie sa se programeze pe Internet (de parca baba Sofia din Telenesti sta toata ziua online!) - in vreme ce agentiile de turism si ONG-urile intra relaxat cu teancul de dosare. Acest sistem este condamnat sa devina unul corupt: inevitabil, agentiile de turism vor "vinde" vize, iar ONG-urile vor dezvolta tone de programe de colaborare - bineinteles, cu castiguri imense.
Cea mai simpla varianta ar fi fost acordarea unei vize pe modelul vizei nationale din Ungaria: valabila 3 sau 5 ani, gratuita si cu intrari multiple - insa pentru toata lumea, nu doar pentru oamenii de afaceri! Eu chiar i-as fi taxat pe oamenii de afaceri - iei bani de la cei care au, nu de la cei carora le fluiera vantul prin buzunare. Am discutat despre aceasta varianta simplificata cu fostul secretar de stat MAE Lucian Leustean - care in admiratia sa permanenta fata de maretia maghiara a avut o replica surprinzatoare: "dar ce? noi suntem Ungaria?!?!"
In cazul unei vize pe durata lunga cu intrari multiple ar fi existat un varf de cereri care ar fi durat 6 luni - un an, dupa care cei cu drumuri prin Romania si-ar fi vazut de viata lor, iar aglomeratia de la Consulat s-ar fi redus. Modelul prezent permanentizeaza la infinit aglomeratia din fata Consulatului si tine Romania la mana lui Voronin - care deschide sau nu deschide doua noi consulate. Scandalul vizelor a constituit o lovitura grea pentru Romania - din acest moment orice discutie la Bruxelles privind securitatea frontierei rasaritene a Uniunii se va face cu dosarul acestui scandal pe masa. Si aceasta a fost o lovitura care putea fi evitata...