Opozitia de la Chisinau considera ca acuzatiile autoritatilor moldovene in cazul diplomatului roman privind implicarea in trafic cu vize au ca scop tensionarea relatiilor cu Romania. Oleg Serebrian, presedintele Partidului Social-Liberal (PSL), ne-a declarat ca Lidia Gutu, ambasadoarea Republicii Moldova (RM) in Romania, ar putea fi rechemata la Chisinau pentru consultari. „Acest lucru s-ar putea intampla in cursul zilei de azi. Cunoastem maniera de actiune a domnului Voronin“, a declarat, ieri, presedintele PSL. Rechemarea este un semnal al agravarii conflictului diplomatic. Contact de „Gardianul“, Eugeniu Vitu, de la biroul de presa al Ambasadei RM la Bucuresti, ne-a spus ca Lidia Gutu se afla la Chisinau in concediu, de la 1 august, si se va intoarce lunea viitoare la munca. Pe de alta parte, Chisinaul a pregatit informatii privind implicarea unui oficial de la Consulatul Romaniei in eliberarea frauduloasa de vize pentru cetatenii moldoveni, iar ele vor fi transmise Bucurestiului pe cai diplomatice, potrivit lui Valeriu Ostalep, ministrul-adjunct de externe moldovean. La randul sau, Ilie Banic a, purtatorul de cuvant al MAE roman, a declarat ieri ca analiza situatiei descrise de Ostalep este in curs, Bucurestiul asteptand ca informatiile care fundamenteaza cazul sa fie transmise pe cai diplomatice.

Scopul urmarit de Voronin
Intrebat despre posibilitatea impunerii unui regim restrictiv de acces al cetatenilor romani in RM, Serebrian nu a exclus aceasta varianta, dar a subliniat ca masura nu va fi acceptata de opozitia din Parlament si chiar de o parte a membrilor Partidului Comunist.
Vlad Cubreacov, vicepresedintele PPCD, a afirmat ca Romania trebuie sa reactioneze adecvat. „Presedintele Basescu a spus ca va fi o replica dura, dar am dori ca aceasta replica sa nu vizeze populatia, ci administratia comunista“, a precizat Cubreacov.