Singurul Capitoliu inchinat zeului Jupiter din provincia romana Dacia a fost descoperit la Sarmizegetusa, la mijlocul lunii august, de o echipa de arheologi de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (MNIT), transmite Mediafax. Directorul muzeu
Singurul Capitoliu inchinat zeului Jupiter din provincia romana Dacia a fost descoperit la Sarmizegetusa, la mijlocul lunii august, de o echipa de arheologi de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (MNIT), transmite Mediafax. Directorul muzeului, Ioan Piso, cel care a condus echipa de arheologi, a declarat, joi, ca in urma sapaturilor efectuate, s-au confirmat banuielile vechi de 25 de ani privind localizarea celui mai important templu din Dacia Romana, si anume Capitoliul, templul lui Jupiter si al Triadei Capitoline, formata din Jupiter, Iunona si Minerva. Potrivit directorului MNIT, dupa modelul Romei, fiecare oras roman a ridicat cate un Capitoliu. "Semnificatia Capitoliului din Sarmisegetuza este unica, fiindca o data cu dedicarea acestui edificiu se poate spune ca a fost adus in mod oficial cultul lui Jupiter in provincia Dacia", a spus Piso. Arheologii clujeni estimeaza construirea Capitoliului de la Sarmizegetusa in jurul anului 150, in timpul domniei imparatului roman Antoninus Pius, iar data dedicarii, 23 mai, a devenit cea mai mare sarbatoare a Daciei. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.