Marii producatori de bere din Romania intentioneaza sa formeze un cartel pentru a controla piata de profil, eliminand astfel producatorii mici, sustin reprezentantii Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania. "Internatio
Marii producatori de bere din Romania intentioneaza sa formeze un cartel pentru a controla piata de profil, eliminand astfel producatorii mici, sustin reprezentantii Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania. "Internationalii fac tot posibilul, si reusesc, sa blocheze caile micilor producatori de bere catre sursele de finantare si fac lobby si intervin in deciziile legislative care ar mai putea salva cat de cat producatorii locali. Daca situatia continua in aceeasi maniera, in curand micii producatori de bere autohtoni vor disparea fara urma de pe piata", a declarat Mihai Angelescu, membru al PSIPBR. Totodata, reprezentantii acesteia sustin ca volumul vanzarilor firmelor de bere cu capacitati anuale sub 200.000 de hectolitri s-au diminuat in primele sase luni cu 10,5%, la 367.000 de hectolitri, din cauza importurilor din Bulgaria si a migratiei romanilor in Europa de Vest. "Producatorii de bere cu capacitati mai mici de 200.000 de hectolitri pe an au inregistrat in primele sase luni vanzari de 367.000 de hectolitri, in scadere cu 10,5% fata de anul trecut, in timp ce volumul vanzarilor consemnate de producatorii multinationali a urcat cu 28%, la 6,51 milioane de hectolitri", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, directorul general al PSIPBR, Vifor Versescu. Printre cauzele care au dus la scaderea vanzarilor, reprezentantii patronatului au mentionat atat importurile de bere bulgareasca, pentru care nu au fost platite accize in perioada martie-iulie 2007, cat si scaderea numarului de locuitori ca urmare a migratiei in Europa de Vest. Cantitatile de bere bulgareasca pentru care nu au fost platite taxe au cauzat producatorilor romani de bere pagube de circa un milion de euro, a afirmat Versescu. Ambasada Statelor Unite ale Americii din Bulgaria a mentionat intr-un raport ca aproximativ 100.000 de hectolitri de bere bulgareasca au ajuns in primul semestru in Romania. Potrivit datelor PSIPBR, volumul pietei romanesti de bere s-a ridicat in primele sase luni la 9,26 milioane de hectolitri, in avans cu aproape 16% fata de perioada similara din 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.