Bolile infectioase apar mai rapid in lume, raspandindu-se foarte usor si devenind tot mai dificil de tratat.

In raportul anual, referitor la starea sanatatii in lume, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat ca exista o posibili
Bolile infectioase apar mai rapid in lume, raspandindu-se foarte usor si devenind tot mai dificil de tratat.

In raportul anual, referitor la starea sanatatii in lume, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat ca exista o posibilitate sporita ca o alta boala grava ca SIDA, SARS sau ebola, care ar putea ucide milioane de persoane, sa apara in anii urmatori. Potrivit OMS, incepand din anii a€˜70 au fost identificate in fiecare an una sau mai multe boli, ceea ce inseamna ca in prezent exista peste 40 de boli care erau necunoscute in urma cu o generatie. OMS arata ca in aceste conditii sunt imperios necesare intensificarea eforturilor de combatere a bolilor infectioase, cooperarea in domeniul medical si in cel farmaceutic.


EPIDEMII. In ultimii cinci ani, expertii OMS au verificat peste 1.100 de epidemii provocate de diferite boli. Pericolul epidemiilor este accentuat de deplasarea rapida, in toate colturile planetei, a unui numar foarte mare de oameni. Raportul OMS arata ca peste doua miliarde de oameni folosesc anual avionul, ceea ce asigura un mediu propice pentru raspandirea bolilor. In document se precizeaza ca "un focar sau o epidemie dintr-o parte a lumii poate deveni un pericol iminent in alta parte, in decurs de numai cateva ore". Raportul cere noi eforturi pentru monitorizarea, prevenirea si controlul bolilor care ar putea genera epidemii, cum sunt holera, febra galbena si infectiile cu meningococ.


CauzeOMS a avertizat ca eforturile globale pentru a controla bolile infectioase au fost puse deja intr-un "grav pericol" de rezistenta la antibiotice, o consecinta a folosirii incorecte a acestora si a tratamentelor medicamentoase ineficiente. Printre pericolele enumerate de OMS la adresa sanatatii publice mondiale se mai numara accidentele industriale si catastrofele naturale, care atrag dupa ele declansarea unor epidemii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.