Eve Ensler s-a intors din Iad. Asa isi descrie autoarea calatoria recent incheiata din Congo, unde mii de femei sunt victimele abuzurilor sexuale si mutilarilor in perioada razboiului civil.


ANGAJAMENT. Alaturandu-se la 54 de ani cam
Eve Ensler s-a intors din Iad. Asa isi descrie autoarea calatoria recent incheiata din Congo, unde mii de femei sunt victimele abuzurilor sexuale si mutilarilor in perioada razboiului civil.


ANGAJAMENT. Alaturandu-se la 54 de ani campaniei Natiunilor Unite impotriva "celor mai mari manifestari de violenta impotriva femeilor", celebra scriitoare Eve Ensler, autoare a piesei de teatru "Monoloagele vaginului", a petrecut cateva saptamani in spitalul Panzi, din orasul Bukavu, in estul statului Congo, unde peste 3500 de femei se interneaza anual cu leziuni grave ale organelor genitale, datorate abuzurilor sexuale repetate la care sunt supuse.

"In Congo", spune ea, "asistam la o situatie fara precedent! Dar bineinteles ca toata lumea pune asta pe seama lipsei de civilizatie din Africa, iar nimanui se pare ca de fapt nu-i pasa!". De la Geneva, Yakin Ertürk, raportor special al Natiunilor Unite privind violenta asupra femeilor a sustinut declaratia scriitoarei afirmand in plus ca "in provincia South Kivu din Congo se trece cu mult dincolo de notiunea de viol. Sunt adevarate atrocitati sexuale, incest, sclavie sexuala si acte de canibalism", a adaugat ea, aruncand vina pe militiile sustinute din umbra de Uganda care ocupa intreaga regiune Ituri, dar si incapacitatea fortelor armate congoleze si a serviciilor responsabile pentru ordinea publica, in speta politia nationala, avertizand ca va raporta situatia la intalnirea din septembrie a Consiliului Pentru Drepturile Omului.


AM FOST IN IAD. "Cum sa va povestesc despre fete de 9 ani violate de gasti intregi de militari sau despre femei ce dupa siluire au fost impuscate in vagin, iar acum din ele tasnesc incontrolabil suvoaie de urina si fecale", a socat Eve Ensler opinia publica in interviul acordat revistei Glamour Magazine imediat dupa reintoarcerea in Statele Unite.

Adevarul insa trebuia spus fara intarziere, iar acum Curtea Penala de la Haga si-a incheiat probatoriul, urmand a studia caz dupa caz, problemele cu care Congo se confrunta si in prezent. Iar debutul procesului va avea loc prin audierea a insusi presedintelui Joseph Kabila. Astfel, autoarea americana face un apel la fiecare de a adresa o scrisoare sefului statului Congo cerandu-i sa ia masuri drastice in stoparea acestui flagel departe de a-si fi atins apogeul (U.N. Action Against Sexual Violence in Conflict, P.O. Box 3862, New York, N.Y. 10163).

Dublat de efortul de atrage atentia opiniei publice mondiale, dar si de a strange fonduri in sprijinul victimelor prin programul United Nations Action Against Sexual Violence in Conflict si V-Day, o miscare impotriva violentei intreptate impotriva femeilor, gestul spera sa-i forteze intr-un fel mana lui Kabila ca, in asteptarea infatisarii in fata Tribunalului de la Haga, sa adopte actiuni imediate si ferme.


OM DE ACTIUNE. Inspirata de uriasa audienta de care piesa "Monoloagele vaginului" s-a bucurat, text in care o femeie oarecare imparte publicului anecdote si constatari, aforisme si o introspectie sensibila a propriei sexualitati, miscarea V-Day a strans in ultimii zece ani peste 40 de milioane de dolari, finantand astfel mii de programe de protectie a femeilor in sanul unor comunitati ca cele din Kenya, Egipt sau Irak, dar si pe intreg teritoriul Statelor Unite. Fondurile stranse acum, vor merge catre spitalul Panzi din Congo, pentru crearea unui adapost permanent pentru femeile abuzate sexual, acolo unde dr. Denis Mukwege, "incearca sa coasa pantecele femeilor mai repede decat pot soldatii sa le sfasie", spune scriitoarea Eve Ensler despre omul a carei prietenie si-a castigat-o luptand pentru un tel comun.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.