Naomi Campbell acuza publicatia „Vogue" din Marea Britanie ca evita sa promoveze modele de origine africana pe copertele revistei.

Prima „frumusete neagra a podiumului" a fost Naomi Campbell, care a aparut pe coperta „Vogue" la 17 ani. La cei 37 de ani ai sai, Campbell acuza acum aceeasi publicatie ca marginalizeaza frumusetea femeilor africane, copertele revistelor fiind dominate, intr-o proportie covirsitoare, de femei albe. Top-modelul ia in consideratie chiar deschiderea unei agentii de modele in Kenya, pentru a restabili echilibrul. In anii ’90, Campbell a fost una dintre cele mai cunoscute figuri in lumea modei si a aparut pe prima pagina a revistei „Vogue" din Marea Britanie de sapte ori dupa debutul din 1987. Din 2002, cind a aparut ultima oara in aceasta postura, nici un alt model de culoare nu a mai fost promovat in acest fel. „Modelele de culoare sint marginalizate de marile agentii de modelling. Este pacat ca oamenii nu apreciaza frumusetea neagra", a spus Campbell intr-o conferinta de presa.

„Si pentru mine a fost extrem de dificil sa ajung pe copertele revistei «Vogue» din Marea Britanie. Doar modelele albe, multe dintre ele cu un portofoliu mult mai subtire decit al meu, sint puse pe coperte si sint promovate in pictoriale. Nu vreau sa imi inchei cariera in modelling inainte ca modelele africane sa primeasca atentia si recunoasterea pe care le merita in media", a completat Campbell.

Adenike Adenitire, editorul suplimentului pentru femei de la „New Nation", o publicatie a comunitatii negre din Marea Britanie, a sustinut plingerea celebrului fotomodel printr-un editorial in care afirma ca fetele cu pielea deschisa la culoare avanseaza mult mai usor in cariera. In 2005, cintareata Beyoncé Knowles a aparut pe coperta „Vanity Fair". Aceasta aparitie a fost urmata de un scandal in care editorii revistei au fost acuzati ca au editat imaginile in asa fel incit pielea cintaretei sa para mult mai alba decit este in realitate. Adenitire a declarat ca „multe fete de origine africana nu primesc recunoasterea pe care o merita si asta nu pentru ca sint lipsite de frumusete si profesionalism, ci din cauza culorii pielii. Modelele de culoare pe care le vedem pe copertele marilor reviste britanice de moda sint mulatre sau au trasaturi occidentale. Acest tip de discriminare este specific Europei".

Top-modelul britanic de origine africana Anya James a declarat, in cadrul emisiunii „Make Me a Supermodel", ca Naomi Campbell are dreptate sa se revolte. „Va pot spune din experienta mea de fotomodel de culoare ca am muncit de zece ori mai mult decit colegele mele. De exemplu, la castinguri, ma asigur ca sint in cea mai buna forma si ca arat perfect. Foarte rar modelele de culoare sint promovate in media si nimeni nu vorbeste despre asta", a declarat Anya.

Cele mai cunoscute modele de culoare Iman s-a nascut in Mogadishu, Somalia, si este casatorita cu David Bowie. Este fiica ambasadorului somalez in Arabia Saudita si a fost descoperita de fotograful american Peter Beard.

Tyra Banks a devenit celebra inca de la 17 ani, cind a fost recrutata de agentia Elite Modeling, dar inainte de acest debut a fost respinsa de multe firme de recrutare. Acum este cunoscuta mai degraba ca prezentatoare a reality show-ului american „America’s Next Top Model".

Alek Wek isi are originile in tribul Dinka din Sudan. S-a stabilit in Anglia cu familia sa, cautind azil politic. A studiat tehnologia modei in Londra si a fost descoperita de vinatorul de talente al agentiei Models One, Fiona Ellis, in timpul unei petreceri.

Pentru a afla care sint cele mai bine cotate manechine de culoare, accesati www.cotidianul.ro/select