Autoritatea Veterinara a anuntat, ieri, alte 15.000 de incinerari Smithfield, cel mai mare producator de carne de porc la nivel mondial, cu o cifra de afaceri de 11,9 miliarde dolari in 2006, continua "batalia" cu pesta. Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat, ieri, ca saptamana viitoare vor continua incinerarile de la ferma Igris 1. Aici a fost confirmat cel de-al treilea focar de pesta, arderea animalelor bolnave fiind programata la sfarsitul lunii august a.c., dupa ce vor fi sacrificati porcii de la cealalta ferma din localitate a companiei americane."Porcii de la Igris 1 vor fi incinerati dupa data de 29-30 august, cum terminam la Igris 2. Avem niste incineratoare cu o capacitate de cinci tone pe ora", a declarat, citat de Mediafax, presedintele ANSVSA, Radu Roatis. Acesta a apreciat ca numarul de animale de la ferma Igris 1 se ridica la circa 15.000, contrazicand reprezentantii Smithfield Romania, care au estimat ca este vorba despre 16.000 de capete. "Aceasta ferma se afla la aproximativ un kilometru de ferma Igris 2 si este populata in prezent cu aproape 16.000 de capete. Toate animalele de la aceasta ferma vor fi eutanasiate, incinerate si apoi ingropate in vederea inchiderii focarului de pesta porcina, conform procedurii standard care se deruleaza si la fermele din Cenei si Igris 2", se arata intr-un comunicat al firmei. Programul de biosecuritate, revizuit Autoritatea Veterinara a confirmat, la inceputul acestei luni, doua focare de pesta porcina in judetul Timis la ferme din Cenei si Igris ale companiei Smithfield, numarul total al animalelor ce trebuie sacrificate in cele doua crescatorii fiind de circa 37.000. Dupa depistarea noului focar, numarul de animale ce vor fi omorate a crescut, depasind 53.000.Animalele sunt eutanasiate, apoi incinerate si ingropate in gropi special amenajate, numite bataluri. Pentru incinerarea animalelor au fost construite incineratoare sau au fost aduse din Marea Britanie. Sunt folosite, de asemenea, unitati mobile. Colectarea si eliminarea mortalitatilor curente sunt permise in continuare la toate celelalte ferme Smithfield, cu exceptia celor din zona de protectie si supraveghere. La fermele Cenei si Igris 2, lesurile existente au fost arse sambata si luni, iar apoi au fost ingropate, se mai arata in comunicat. De asemenea, Smithfield a detasat in Romania experti in sanatate animala, pentru a revizui programul de biosecuritate al companiei si a acorda asistenta."In plus, Smithfield organizeaza o echipa de experti europeni in sanatate animala pentru a intelege mai bine cum s-a raspandit virusul la fermele sale si pentru a monitoriza si controla mai bine situatia", se mai arata in comunicat.Porcii fara restrictii de la fermele Smithfield continua sa fie livrati la abatorul companiei din Timisoara. Masuri sanitar-veterinare suplimentare de monitorizare au fost stabilite pentru o perioada de 30 de zile, pentru a confirma calitatea carnii de porc distribuite pe piata, mai precizeaza compania. Ancheta continua Smithfield detine 33 de ferme in judetele Timis, Arad si Bihor, dintre care 11 nu au autorizatie sanitar-veterinara si nici nu au depus documente pentru obtinerea avizului. Alte cinci crescatorii sunt neautorizate, dar au depus actele necesare.Autoritatea Veterinara a anuntat ca toate fermele care nu sunt autorizate vor fi inchise. O serie de exploatatii nu detin nici autorizate de mediu. ANSVSA a inceput si o ancheta administrativa, in urma careia angajatii directiei sanitar-veterinare judetene din Timis ar putea fi sanctionati.Focarele din Timis sunt primele confirmate in exploatatii profesionale, toate cazurile de boala confirmate anterior fiind depistate in gospodarii. Firmele din Romania nu pot livra carne de porc in UE din 2003, ridicarea interdictiei fiind conditionata de eradicarea pestei porcine fara utilizarea vaccinului.Smithfield a intrat pe piata romaneasca in 2004, cand a achizitionat Agrotorvis si Comtim Grup. Compania mai detine 50% din actiunile firmelor Agroalim Distribution si Frigorifer Tulcea.