ZIUA a intrat in posesia "Strategiei electorale a PSD", pusa la punct de consultantii britanici ai firmei Penn, Schoen & Berland Associates, Inc. Nu va mai luptati cu Basescu, abordati probleme economice in campania pentru europarlamentare, mo
ZIUA a intrat in posesia "Strategiei electorale a PSD", pusa la punct de consultantii britanici ai firmei Penn, Schoen & Berland Associates, Inc. Nu va mai luptati cu Basescu, abordati probleme economice in campania pentru europarlamentare, momiti-i pe indecisi - iata cateva din invataturile specialistilor englezi catre pesedisti.
Parerea strategilor englezi despre situatia politica actuala este ca, in privinta europarlamentarelor, PSD se bizuie in acest moment pe 24% din intentiile de vot, numai PD fiind cotat cu un scor electoral mai mare: 37%. Despre principalul competitor al PSD, specialistii spun ca partidul democratilor este votat in primul rand datorita sprijinului presedintelui Basescu si a distantarii fata de coruptie. Astfel, intr-o analiza privind argumentarea votului PSD/PD, studiul arata ca PD este votat mai ales datorita sprijinului presedintelui Traian Basescu (49%) si pentru ca ar fi mai putin corupt ca alte partide (34%). In schimb, opozitia PSD fata de seful statului nu aduce social-democratilor decat 20% din voturi, in timp ce imaginea de partid mai putin corupt conteaza doar pentru 16% din electoratul pesedist. Comparativ cu PD, PSD ia note mai bune la "guvernare performanta", "cele mai bune politici publice" si "competenta liderilor".
Temele economice, pe primul plan
In opinia strategilor, agenda campaniei electorale pentru alegerile europene va fi dominata de problemele economice, iar pesedistii trebuie sa actioneze in consecinta. "PSD trebuie sa reasigure votantii sai ca va continua succesul economic de care Romania se bucura in ultima perioada", se arata in Strategie. Autorii documentului considera ca PSD are nevoie de o campanie economica puternica, adresata atat electoratului fidel al PSD, cat si indecisilor.
Favorizati de absenteism
Consultantii britanici apreciaza ca participarea la vot la europarlamentare va fi scazuta (in jur de 40%), insa PSD ar putea sa beneficieze de pe urma acesteia deoarece electoratul sau are rata cea mai mare de participare comparativ cu celelalte formatiuni politice.
Pentru electoratul fidel al social-democratilor, cele mai importante teme ar fi subventia pentru agricultori, educatie, sanatate, locuinte si pensii. "PSD castiga la teme precum pensiile, dar trebuie sa se concentreze asupra familiei si combaterii coruptiei", noteaza Strategia.
Cum sa atragi indecisi
La capitolul "castigarea indecisilor", analistii britanici sunt de parere ca romanii care vor o schimbare nu tind sa voteze cu PSD, acest partid fiind asociat mai degraba cu stabilitatea. Daca vor sa castige voturi din acest segment, pesedistii trebuie sa abordeze teme precum salariile, educatia si sanatatea, pentru ca indecisii ar fi "mai putin concentrati" asupra agriculturii, locuintelor si saracilor. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.