Cam o patrime din cei 140.000 de elani ce convietuiesc cinegetic cu padurile norvegiene o vor apuca pe cararile vesnicelor plaiuri ale vanatorii, victime, nu tocmai colaterale, in lupta umanitatii cu incalzirea globala.

"Ganditi-va in felul urmator: elimini un elan de pe pamant si salvezi echivalentul a 36 de zboruri intre Oslo si Trondheim", o spun oamenii de stiinta, probabil navetisti intre cele doua localitati.

Cifrele se aduna, calculele dau rezultate iar statisticile vorbesc in termeni seci: un elan adult emite in jur de 100 de kilogrme de metan pe an, mult mai nociv ca dioxidul de carbon, chiar de 21 de ori mai toxic. Elanii din padurile norvegiene produc 294.000 de tone de dioxid de carbon pe an.

"Iarna, elanii se hranesc cu crengi, nu tocmai nutritive", spune Erling Solberg, cercetator la Institutul Norvegian pentru Cercetarea Naturii. "Dar pentru ca nu mai ninge foarte des in Norvegia, elanii mananca si coacaze". Dedandu-se la un astfel de gurmandism animalele se ingrasa, se inmultesc mai repede si emit cantitati mai mari de gaze. Am putea spune ca devin si mai dornice de socializare, luand in considerare numeroasele plangeri inregistrate dupa incursiunile citadine ale turmelor, soldate cu devorari de ornamente de Craciun sau cu spargerea vitrinelor magazinelor de legume si fructe.


Specialistii de la World Resources Institute estimeaza ca 14 la suta din emisiile de gaze cu efect de sera din lume sunt cauzate de metan, iar o treime din cantitatea acestui gaz provine de la balega.

Sezonul de vanatoare al incalzirii globale incepe in Norvegia pe 25 septembrie.