Arheologii rusi afirma ca au gasit ramasitele pamantesti ale lui Alexei, tarevici al Imperiului Rus, ucis de bolsevici impreuna cu intreaga sa familie in urma cu aproape un secol.

DUPA 90 DE ANI. In apropierea localitatii Ekaterinburg din muntii Urali, locul in care ultimul "Imparat al Rusiei, Rege al Poloniei si Mare Duce al Finlandei", tarul Nicolae II, a fost intemnitat in ultimile sale zile de viata alaturi de sotie si cei cinci copii ai sai, s-au descoperit in urma campaniei de sapaturi arheologice, campanie inceputa inca de la finele anilor a€™80, ramasitele a doi copii.

Primul, de sex masculin, a fost atribuit lui Alexei, fiul tarului si urmas la tronul Imperiului Rus. Cel de-al doilea, presupus a apartine unei persoane tinere de sex feminin, probabil Maria, una dintre surorile tareviciului, asasinata de bolsevici pe 17 iulie 1918 alaturi de restul familiei imperiale.

Ramasiele ar putea fi cheia rezolvarii unui mister al istoriei legat de familia ce a cazut victima violentei revolutii rosii ce a adus dupa sine peste 70 de ani de comunism, contaminand o treime din glob.


Descoperirea survine la aproape zece ani de la identificarea in 1998 si inhumarea cu onoruri de stat a ramasitelor lui Nicolae II, ale tarinei si a trei dintre fiicele lor in Sankt Petersburg, capitala de odinioara a Imperiului.

Desi canonizati dupa doi ani ca martiri, Biserica Ortodoxa Rusa si-a pastrat umbra de indoiala cu privire la autenticitatea descoperirii si astfel, in afara marii familii a Romanovilor imprastiata in toata Europa, numarul de participanti a fost sensibil scazut.


MARTURII. "Locul exact in care ramasitele au fost recent descoperite, pare a corespunde celor descrise de Yarkov Yurovsky, liderul plutonului de executie responsabil pentru uciderea familiei Imperiale", a declarat Serghei Pogorelov, director al centrului de studii arheologice si de ocrotire al monumentelor istorice din Ekaterinburg, postului de televiziune NTV. "Antropologii au confirmat ca osemintele sunt a doi indivizi: un tanar, cu varsta cuprinsa intre 10 si 13 ani si o femeie de 18-23 de ani".

Conform aceluiasi canal TV, un raport intocmit in 1934 si bazat pe marturia lui Yurovsky, descrie amanuntit ultimile clipe ale familiei imperiale. Astfel, plutonul de executie - timis de conducerea bolsevica sa indeparteze pericolul pe care tarul inca in viata il constituia pentru revolutie si sub amenintarea fortelor armate inca loiale lui la doar cateva zile distanta de Ekaterinburg -, i-a adunat in stramtul subsol al vilei pe toti membrii familiei, precum si pe cei doi servitori si medicul curant al tanarului Alexei, bolnav de hemofilie.

Impuscati, apoi injunghiati cu baionetele si loviti cu salbaticie de ucigasi, pentru a se asigura ca sunt cu adevarat morti, trupurile fara viata le-au fost aruncate intr-un vechi put de mina. Dar, datorita temerilor ca ramasitele sa fie lesne descoperite, au fost deshumate dupa cateva zile. Scufundate in acid sulfuric, sapte dintre ele au fost apoi ingropate intr-o padure din apropiere, in vreme ce trupul lui Alexei si al uneia dintre surori au fost ciopartite si mai tarziu arse si aruncate intr-o groapa sapata in graba la marginea drumului.


ISTORIA UNEI SARLATANII. Orice urma a fost astfel pierduta pentru decenii la rand. Sute de persoane declarand, rand pe rand, ca sunt unicii supravietuitori ai masacrului. Dintre toti, cazul cel mai preminent si, pana la urma si cel mai bine mediatizat de-atunci incoace, a fost cel al Annei Anderson.
Aparut in 1920 intr-un spital de boli mentale, ea a pretins a fi Anastasia, mezina familiei imperiale, salvata de la moarte chiar de catre unul dintre soldatii din plutonul de executie. Ajutata sa fuga din tara intr-o caruta, ea ar fi ajuns intr-un final la Berlin. Convingerea - pastrata pana la moartea ei survenita in 1983 in Statele Unite, la Charlottesville, Virginia, unde se mutase din anii a€™60 - care a dezbinat familiile descendente ale Romanovilor, a fost insa demontata insa definitiv la finele anilor a€™90 odata ce analizele ADN au dezvaluit faptul ca taranca poloneza Franziska Schanzkowska, adevarata sa identitate, nu avea nici o legatura cu familia imperiala.

Cu aceeasi ocazie s-a ajuns la concluzia ca o parte din osemintele inhumate la Sankt Petersburg apartin fara putinta de tagada adevaratei Anastasia. Astfel, actuala descoperire releva, prin eliminare, ca ramasitele feminine sunt ale surorii ei Maria, cu doar un an mai mare, fapt ce a dus la confuziile anterioare datorita imposibilitatii analizei ADN de a face diferenta intre gemeni sau frati cu varste atat de apropiate.


NOILE DOVEZI. Alaturi de osemintele carbonizate ale celor doi frati, a mai fost descoperite  un vas ceramic ce ar fi continut acid sulfuric, cuie, coltare metalice ale unei lazi din lemn, precum si cartuse de diferite calibre. Aparent edificatoare, chiar si in sine, cu privire la elucidarea misterului, reprezentanti ai familiei Romanovilor au facut apel la precautie in formularea unor concluzii si au recomandat o analiza mai atenta.

Reputatul istoric Edvard Radzinsky, autor al unui volum despre tarul Nicolae II, a afirmat ca daca osemintele sunt intr-adevar ale celor doi copii ai tarului, aceasta ar confirma autenticitatea descoperirii, in 1991, a osemintelor celorlalti membrii ai familiei imperiale confirmand in acelasi timp autenticitatea declaratiilor din epoca ale lui Yarkov Yurovsky.