Fabricile de lapte si produse lactate din Romania nu au utilizat guma de guar in fabricarea iaurturilor (exceptand Danone), desi acest aditiv este folosit in proportie de 80% in tarile Uniunii Europene, a declarat presedintele Asociatiei Patronale Ro
Fabricile de lapte si produse lactate din Romania nu au utilizat guma de guar in fabricarea iaurturilor (exceptand Danone), desi acest aditiv este folosit in proportie de 80% in tarile Uniunii Europene, a declarat presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Valeriu Steriu.

Acesta a mai precizat ca, desi guma de guar este un bun preparat natural utilizat in industria alimentara, problemele aparute la unele produse ale companiei Danone au fost cauzate de faptul ca pe linia de ambalare a fost facuta o substanta utilizata in productia de erbicide si insecticide, iar ulterior aditivul alimentar utilizat de Danone pentru iaurturi. Acesta a adaugat ca toti furnizorii de aditivi si materii prime necesare fabricarii produselor lactate sunt verificati foarte atent si ca deocamdata toate loturile de iaurt in care a fost utilizata guma de guar contaminata au fost retrase de pe piata si se asteapta rezultatele analizelor pentru a se cunoaste exact daca exista substante daunatoare. Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a primit la data de 14 august o notificare prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje al Comisiei Europene referitoare la prezenta gumei de guar in iaurturi cu fructe, posibil contaminata cu dioxina (o substanta cu potential toxic si cancerigen).


ALERTA. CE a vizat mai multe state membre, care au fost avertizate sa analizeze cantitatile de guma de guar si sa se asigure ca nu au fost folosite in fabricarea unor produse, iar daca acest lucru s-a intamplat deja, sa retraga de pe piata produsele respective. Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene pe Probleme de Sanatate si Protectia Consumatorului, Philip Tod, i-a asigurat pe consumatorii ca autoritatile europene si cele nationale au luat masuri imediat ce s-a aflat de pericolul unei posibile contaminari cu dioxina. Oficialul european a precizat ca, intrucat nivelurile gasite in majoritatea cazurilor analizate, chiar daca produsele alimentare au fost contaminate, sunt foarte reduse, nu reprezinta un pericol.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.