Ecranizarea romanului lui Bernhard Schlink a incins imaginatia oamenilor din lumea filmului, care ii prevad un viitor de aur. Totul datorita ingredientelor: best-seller, megastaruri, producatori prestigiosi si scenarist celebru.Nicole Kidman, aici in lungmetrajul
„The Invasion" Desi are lansari care se tin lant - momentan, „The Invasion", dar vor urma si „Margot at the Wedding", „The Golden Compass" si „Australia", programat pentru lansare in 2008 -, Nicole Kidman a fost de acord sa joace in adaptarea romanului lui Bernhard Schlink, „Cititorul". La fel si Ralph Fiennes, la ora actuala pe marile ecrane in rolul dusmanului de moarte al lui Harry Potter, Voldemort. E drept insa ca, la scurt timp dupa ce s-a anuntat ca ea va interpreta rolul principal din „Cititorul" si inca unul, intr-un remake al unui horror columbian, „Al final del espectro", Nicole Kidman a afirmat ca se gindeste sa renunte la actorie pe motiv ca a devenit foarte obositor pentru ea din punct de vedere emotional sa intre in pielea unor noi personaje, conform breakingnews.iol.ie. Actrita, cel mai bine platita din Hollywood - 17 milioane de dolari pe film in 2006 -, s-a mai lamentat: „Ti se cere intr-un film sa fii cu adevarat disponibil si dezgolit si apoi trebuie sa te intorci in viata reala si sa fii disciplinat si adult. Trebuie sa incerci in mod constant sa mentii un echilibru intre cele doua". Insa, sustin expertii in ale cinemaului, Kidman n-ar rata oportunitatea reprezentata de „Cititorul", cu atit mai mult cu cit lungmetrajul o va reuni cu regizorul Stephen Daldry. Cu el a lucrat fosta nevasta a lui Tom Cruise la adaptarea romanului cistigator de Pulitzer al lui Michael Cunningham, „Orele", care i-a adus in 2003 Oscarul pentru Cea mai buna interpretare feminina. In schimb, Daldry a ramas cu buza umflata, adica doar cu nominalizarea la Cel mai bun regizor. In ceea ce o priveste pe Kidman, singura problema cu „Cititorul" este faptul ca s-ar putea s-o reuneasca si cu fostul consort. Filmarile pentru lungmetraj vor incepe in septembrie si vor avea drept platou Berlinul si imprejurimile sale, unde se afla si Tom Cruise, adinc implicat in productia cu peripetii a peliculei sale, „Valkyrie".

Pe post de producatori, „Cititorul" are figuri la fel de impozante: Sydney Pollack, Harvey Weinstein si Anthony Minghella. Si Kidman, si Fiennes au lucrat cu ultimul, prima cu ocazia lui „Cold Mountain", al doilea la „English Patient". Adaptarea best-sellerului lui Bernhard Schlink va fi semnata de celebrul dramaturg Sir David Hare, cel responsabil si pentru transpunerea pe marele ecran a „Orelor". Romanul „Cititorul" - tradus si in romana, la Editura Polirom - a aparut acum 10 ani si a fost un succes instant. Minghella a fost atit de captivat de proza incit a cumparat drepturile de ecranizare cit de repede a putut. Toata lumea buna a cinematografiei baga mina in foc ca el va regiza lungmetrajul, asta pina cind Daldry, la fel de impresionat de volumul lui Schlink, a intrat in scena, iar, potrivit declaratiilor sale, „el (Anthony Minghella - n.red.) a acceptat cu multa gratie sa imi fie producator". Daldry, un regizor care si-a facut intii un nume in teatru, trecind apoi in spatele camerei la „Billy Elliot", si-a marturisit afectiunea fata de „Cititorul" in „The Times". „Gasesc sfisietor modul in care romanul exploreaza iertarea, vina si asa-numita trauma germana. Subiectul sau este Germania postbelica, nu Holocaustul, desi si acesta apare in carte. Nu este nici despre sexul cu minori. Este despre prima dragoste, dar fara a fi atit de explicit", a caracterizat Daldry romanul.

Cit despre specialistii in industria cinematografica, ei aproape au anuntat „Cititorul" drept cistigator de Oscar. Nick James, de la revista „Sight and Sound", a declarat pentru „The Times" ca filmul are toate premisele necesare unui lungmetraj de prestigiu, genul pe care Weinstein l-a inaugurat la Miramax.

Roluri credibile cu hopuri Proza lui Schlink se axeaza pe povestea lui Michael Berg, care, la 15 ani, incepe o aventura cu Hanna Schmitz, o femeie enigmatica, cu o virsta mai mult decit dubla fata de a lui. Cind aceasta dispare in ceata, Berg este convins ca nu o mai revedea. Asta pina cind, ani mai tirziu, devenit student la Drept, este prezent la un proces referitor la crimele de razboi naziste, iar printre acuzati o regaseste pe fosta sa iubita. Kidman o va interpreta pe Hanna in diverse stadii ale vietii ei si va trebui, ca si in „Orele", sa poarte tone de machiaj plus proteze, devenind, cel mai probabil, de nerecunoscut. Bine, bine, s-au intrebat cinefilii, dar ce ne facem cu Fiennes? Actorul de 45 de ani s-ar putea sa nu mai poata interpreta un rol de june prim.

O cronica a celui mai recent film al lui Nicole Kidman gasiti pe www.cotidianul.ro/select