Dorinta de confort ne transforma locuinta intr-o camera de gazare - avertizeaza cercetatorii de la Centrul de Chimie Analitica din Moscova.

Vinovate pentru poluarea din casa sunt substantele chimice din mobila, linoleum sau vopsele. Mobilierul din semifabricate din lemn (pal, placaj), linoleumul, vopselele, adezivii pentru tapet, spumele pentru izolare contin substante din categoria fenolilor si a formaldehidei. In concentratie mare, aceste substante au efect cancerigen, neurotoxic, afecteaza rinichii si ficatul. Oxidul de carbon, oxidul de azot, benzolul sau formaldehida emise de centrala termica irita mucoasa cailor respiratorii, favorizeaza patrunderea alergenilor in organism si acutizarea bolilor.

REACTII ALERGICE. "Intalnim de foarte multe ori agravari ale afectiunilor alergice dupa ce bolnavul a intrat in contact cu substante toxice din mobilier, din materialele de constructie. La persoanele cu astm bronsic pot aparea crize de sufocare", afirma medicul alergolog Marina Mokronosova. Expuse sunt si persoanele cu afectiuni respiratorii, compusii fenolici din vopsele, mobila avand efecte iritante asupra plamanilor, bronhiilor sau nasului.