"Aide-Memoire"-ul trimis de Banca Mondiala, Biroul Romania, catre Ministerul Justitiei (MJ) si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a declansat reactii ale celor doua institutii publice. Ambele, una mai direct, cealalta mai voalat, acuza organis
"Aide-Memoire"-ul trimis de Banca Mondiala, Biroul Romania, catre Ministerul Justitiei (MJ) si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a declansat reactii ale celor doua institutii publice. Ambele, una mai direct, cealalta mai voalat, acuza organismul international financiar de imixtiune in justitia romana.


Scrisoarea trimisa de Banca Mondiala, sub semnatura Arabelei Aprahamian, manager de tara, catre autoritatile romanesti, prezentata ieri de Jurnalul National,  a generat reactii atat din partea reprezentantilor Consiliului, cat si din partea ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu.


PRESEDINTELE CSM. Judecatorul Anton Pandrea, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, s-a aratat uimit de mentiunile negative din "Aide-Memoire"-ul  intocmit in urma Misiunii de verificare efectuate de reprezentantii BM. "E greu de spus acum daca pozitia exprimata este un amestec. Sigur ca Banca Mondiala are cu totul si cu totul alte atributii, dar, fiind vorba despre fonduri care au tangenta cu sistemul judiciar, nu ma deranjeaza. Insa mentiunea care se face in scrisoarea Bancii si tenta care se da nu sunt cele corecte", ne-a declarat seful CSM. Oficialul a explicat ca nici un proiect dintre cele derulate cu Banca Mondiala nu este blocat. "Consiliul nu a renuntat la ideea de evaluare profesionala a judecatorilor si procurorilor. Este in plina derulare si evaluarea va avea loc in termenul prevazut, adica pana in februarie 2008". Anton Pandrea a subliniat ca fagasul initial pe care s-a pornit in realizarea ghidului si regulamentului de evaluare, sub coordonarea judecatoarei Alexandrina Radulescu, membru CSM, nu era tocmai cel potrivit. "S-ar fi creat un blocaj total, avand in vedere faptul ca in componenta comisiilor de evaluare ar fi trebuit sa intre aproape jumatate din numarul judecatorilor si procurorilor. Asta insemna degrevarea lor de sarcini si imposibilitatea rezolvarii problemelor curente, in conditiile in care si asa avem mari lipsuri in schemele de personal, s-a trecut chiar la formarea evaluatorilor, insa sistemul era axat prea mult pe latura psihologica. Chestionarele au deranjat la nivel de masa. Sesizati de obiectiunile lor, noi am zis sa ne oprim inainte de a ajunge la un fiasco total. A fost schimbata Alexandrina Radulescu si inlocuita cu Ana Cristina Labus, s-a trecut la un sistem nou". Anton Pandrea a aratat ca sunt incorecte si referirile privind promovarea magistratilor: "Intrarea in magistratura se face pe trei directii. Probabil ca Banca s-a referit la primirea celor cu 10 ani de vechime, dar si aici selectia a fost foarte dura si nu au fost admisi decat cei mai bine pregatiti. Am utilizat procedura numai pentru instantele deficitare, neatractive unde nu aveam cum sa acoperim necesarul de magistrati. Noi nu facem decat sa respectam cadrul legislativ, sa raspundem unor necesitati stringente. Semnalul din scrisoarea Bancii ar putea fi un semnal de alarma pentru schimbarea cadrului legislativ".


COORDONATOARE PROIECTE. Judecatoarea Ana Cristina Labus, membru CSM, este coordonatorul programelor finantate de institutia bancara. "Eu am explicat misiunii Bancii Mondiale, la fiecare proiect in parte, cum stau lucrurile. Pentru evaluare, Grupul de lucru nu mai are legatura cu activitatea initiala desfasurata pe programul cu Banca Mondiala; sistemul era ineficient si aducea atingere independentei magistratilor. S-a luat de la zero si s-au facut toti pasii. Vor fi evaluati individual si magistratii, si instantele. Nu exista absolut nici un motiv de ingrijorare, dar se pare ca nici n-am fost intelesi. Nu-mi explic «Aide-Memoire»-ul. Nu-mi explic in nici un fel posibilitatea Bancii Mondiale de a sugera directii noi pentru reforma judiciara din Romania. Eu le inteleg ca directii noi, chiar daca sunt chestiuni surprinse de materialul Comisiei Europene cu care avem un alt fel de relatii. Evaluarea magistratilor si promovarea pe merit sunt chestiuni care nu fac obiectul de activitate al unei institutii de credit. Eu personal nu inteleg motivul pentru care isi pot permite sa vina in Romania si sa spuna cum ar trebui sa se desfasoare reforma sistemului judiciar", ne-a declarat Ana Labus. Judecatoarea a catalogat ca "inadmisibila" pozitia Bancii, deoarece "pe respectivele proiecte CSM nu poate fi criticat". "In aceste momente, ele se deruleaza potrivit graficelor stabilite de comun acord cu BM, nu exista nici un motiv de ingrijorare din partea Bancii".


REACTIE DURA. Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a taxat ieri mentiunile facute de Banca Mondiala in "Aide-Memoire-ul" inaintat Ministerului si Consiliului Superior al Magistraturii. "Toate aprecierile Bancii Mondiale cu privire la incetinirea sau blocarea progreselor din sistemul judiciar reprezinta o imixtiune in justitia romana a unui organism care nu are competente de evaluare profesionala a acestui domeniu. Referirile la Legea ANI sunt total neadevarate, avand in vedere ca adoptarea Legii privind Agentia Nationala de Integritate este principalul progres consemnat de Raportul de tara din 27 iunie. De asemenea, referirile la Codul Penal si Codul de Procedura Penala sunt eronate, din moment ce Guvernul a aprobat, la data de 25 iulie 2007 tezele prealabile ale noului Cod de Procedura Penala, Ministerul Justitiei previzionand ca revizuirea Codului sa fie terminata pana in luna decembrie 2007", ne-a comunicat Tudor Chiuariu. La intalnirea de la 28 iunie, ministrul a asigurat echipa Bancii Mondiale ca Guvernul nu va incetini procesul reformei justitiei. El a precizat ca imprumutul pentru proiectul de reforma a sistemului judiciar a fost acordat de BM in mai 2006 si cuprinde patru componente, toate aflate in derulare, cu termen de finalizare in 2011. "Dupa parerea mea, nu exista motive reale de ingrijorare!", a spus oficialul, subliniind ca pentru colaborarea in derularea proiectelor, in scrisoare, BM a felicitat Ministerul Justitiei. Ramane de lamurit cum de a fost posibil ca in continutul scrisorii BM sa fie strecurate erori, lucruri neadevarate si sugestii cu "iz de imixtiune".


INEXPLICABIL
"Eu am explicat misiunii Bancii Mondiale la fiecare proiect in parte cum stau lucrurile. Nu exista absolut nici un motiv de ingrijorare, dar se pare ca nici n-am fost intelesi. Nu-mi explic «Aide-Memoire»-ul. Nu-mi explic in nici un fel posibilitatea Bancii Mondiale de a sugera directii noi pentru reforma judiciara din Romania"
Ana Cristina Labus, membru CSM, coordonator proiecte


ACUZATIE DIRECTA
"Toate aprecierile Bancii Mondiale cu privire la incetinirea sau blocarea progreselor din sistemul judiciar reprezinta o imixtiune in justitia romana a unui organism care nu are competente de evaluare profesionala a acestui domeniu. Referirile la Legea ANI sunt total neadevarate, iar cele la Codul Penal si Codul de Procedura Penala sunt eronate"
Tudor Chiuariu, ministrul Justitiei


NUANTA
"E greu de spus acum daca pozitia exprimata este un amestec. Sigur ca Banca Mondiala are cu totul si cu totul alte atributii, dar, fiind vorba despre fonduri care au tangenta cu sistemul judiciar, nu ma deranjeaza. Insa mentiunea care se face in scrisoarea Bancii si tenta care se da nu sunt cele corecte"
Anton Pandrea, presedintele CSM


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.