Este ziua 237 a anului
Au mai ramas 128 de zile


SoareleRasare la 6:29 a— Apune la 20:05

LunaRasare la 18:43 a— Apune la 2:22
Luna plina 28 august a— Ultimul patrar (Luna in descrestere) 4 septembrie a— Luna noua 11 septembrie a— Primul patrar (Luna in crestere) 19 septembrie


Sarbatoare crestinaSfantul Apostol Vartolomeu a fost ales, datorita zelului sau, sa raspandeasca crestinismul printre neamuri. Propovaduind numele Domnului, el a fost rastignit in Armenia cea mare a Rasaritului, iar sfintele lui moaste tamaduiau si mantuiau neamurile. Slugile diavolului, vazand acestea, au luat racla cu sfantul trup si au aruncat-o in mare. Plutind insa pe deasupra marii, racla a ajuns la ostrovul Lipariei. Episcopul de aici a asezat racla la loc cinstit, a facut o biserica si a pus intr-ansa fericitele moaste. Trecand multi ani, imparatul Teofil a luat racla sfantului si a adus-o in Cetatea Venendei. Si acolo marele Apostol Vartolomeu facea tamaduiri intru slava lui Dumnezeu.


a—Calendar crestin-ortodox: Aducerea moastelor Sf. Apostol Vartolomeu; Sf. Apostol Tit (astazi); Duminica a 13-a dupa Rusalii (Pilda lucratorilor celor rai); Sf. Mucenici: Adrian si Natalia, sotia sa si Atic (maine)

a—Calendar romano-catolic: Sf. Ludovic, rege; Sf. Iosif de Calasanz, proroc (astazi); Sf. Cezar de Arles, episcop (maine)

a—Calendar greco-catolic: Aducerea moastelor Sf. Bartolomeu la Venetia; Sf. Tit, apostol (astazi); Duminica a 13-a dupa Rusalii; Sf. Adrian si Natalia, soti, mucenici (maine)


Psalmul 22 al lui David
Domnul ma paste si nimic nu-mi va lipsi. La loc de pasune, acolo m-a salasluit; la apa odihnei m-a hranit. Sufletul meu l-a intors, povatuitu-m-a pe caile dreptatii, pentru numele Lui. Ca de voi si umbla in mijlocul mortii, nu ma voi teme de rele; ca Tu cu mine esti. Toiagul Tau si varga Ta, acestea m-au mangaiat. Gatit-ai masa inaintea mea, impotriva celor ce ma necajesc; uns-ai cu untdelemn capul meu si paharul Tau este adapandu-ma ca un puternic. Si mila Ta ma va urma in toate zilele vietii mele, ca sa locuiesc in casa Domnului, intru lungime de zile. Amin!


Click istoricAstazi, actorul Sean Connery implineste 77 de ani. Cetatean de onoare al Americii, lord si din iulie 2000 Sir, Thomas Sean Connery s-a nascut la Edinbourgh, Scotia. Paraseste scoala la varsta de 12 ani, incearca diverse meserii. Incepe sa practice culturismul, visul sau fiind sa ajunga campion la fotbal si, concomitent, isi indreapta atentia spre body-building si modeling. Dupa roluri in filme nesemnificative i se ofera ocazia vietii sale sub numele de James Bond. In 1989, revista americana People l-a desemnat "cel mai sexy barbat din lume". Printr-un mister inexplicabil, este unanim recunoscut faptul ca are mai mult sarm acum decat in tinerete.


S-a intamplat aziIn RomaniaSambata, 25 august
a— 2000 - Are loc Conventia Extraordinara a PD, in timpul careia este lansata candidatura lui Petre Roman la presedintia Romaniei.
Duminica, 26 august
a—1870 - Se inaugureaza gara din Cluj pe linia ferata Oradea - Cluj - Brasov, construita in 1867-1873.
In lumeSambata, 25 august
a—1814 - Casa Alba este distrusa de fortele britanice in timpul Razboiului din 1812;
a—1955 - Semnarea la Atena a unui acord privitor la reglementarea problemelor economice in suspensie din 1939 intre Romania si Grecia si a unei declaratii comune referitoare la reluarea relatiilor diplomatice, la nivel de ambasada;
Duminica, 26 august
a—1920 - Acordarea dreptului de vot femeilor din SUA (amendamentul 19 la Constitutia SUA);
a—1944 - Hitler ordona, printr-o noua directiva, mentinerea sub control a teritoriului romanesc.

Nascuti la 25 august
a—1873 - Lucia Sturdza-Bulandra, actrita (m. 1961);
a—1936 - Sebastian Papaiani, actor.

Nascuti la 26 august
a—1955 - Emil Hurezeanu, poet, eseist si analist politic;
a—1971 - Thalia, actrita si cantareata.


Credinte populare, traditii, semneNumele popular al femeii gravide face aluzie la darul primit de la Dumnezeu (femeie in starea darului), la greutatea sarcinii (femeie grea, impovarata, insarcinata), la schimbarea fizionomiei (femeie groasa) etc. In schimb, pentru aceeasi calitate, fata mama care nastea copil din flori primea nume ofensatoare: femeie cu burta la gura, burduhoasa, cu ciolane in pantece etc. Femeile din satul traditional cunosteau si foloseau suficiente mecanisme de franare a natalitatii. Cele mai sigure erau anticonceptionale de origine vegetala: "Este o buruiana ca sa nu faci copii. Nici sa umpli lumea de copii nu e bine. Buruiana ca sa faca femeia copil nu exista in lume. Se intampla sa nu aiba rod nici el, nici ea". Femeile necasatorite foloseau ca anticonceptional rizomul unor plante: "Era o buruiana amara, dar o mancam cu pita. Luam cand imi aduceam aminte. M-am bucurat cand o femeie mi-a aratat buruiana, dar acum imi pare rau, ca am ajuns singura la batranete". O metoda pentru intarzierea aparitiei unei noi sarcini era prelungirea alaptatului copilului. Sunt batrani care isi amintesc ca cereau mamelor sa suga nu prin plans, cum suntem obisnuiti, ci prin cuvinte, de unde rezulta ca acest sistem putea amana starea de graviditate dintre doua nasteri consecutive pana la aproximativ trei ani. Metoda cea mai des folosita era insa abstinenta sexuala pe motive religiose.
Profesor Ion Ghinoiu