Autoritatile romane recunosc, in fine!
Omul de afaceri israelian Yona Boaz, banuit ca s-ar ascunde in Romania, de circa doua saptamani, chiar a fost aici. Cel putin asa sustin surse din Ministerul Internelor si Reformei Administrative, citate de
Autoritatile romane recunosc, in fine!
Omul de afaceri israelian Yona Boaz, banuit ca s-ar ascunde in Romania, de circa doua saptamani, chiar a fost aici. Cel putin asa sustin surse din Ministerul Internelor si Reformei Administrative, citate de Mediafax.

Omul de afaceri israelian este in bucluc de mai bine de doua saptamani, de cand a si dat bir cu fugitii din Israel. Asta s-a intamplat cu o zi inainte ca firma pe care tatal sau a fondat-o, Heftsiba, sa se prabuseasca, sub povara problemelor financiare. Miercuri, politia israeliana a emis mandat de arestare international pe numele fostului director al companiei de constructii Heftsiba.


ACUM E URMARIT IN TOATA LUMEA. Potrivit Ministerului de Interne, Yona Boaz a tranzitat Romania in perioada 31 iulie-2 august. Autoritatile israeliene au anuntat, miercuri seara, Biroul National Interpol in legatura cu mandatul de arestare international emis pe numele lui Yona Boaz, la randul lor, acestia transmitand informatiile Politiei Romane.
Yona Boaz este in colimatorul politiei si presei israeliene de mai bine de doua saptamani. Compania sa, aflata in faliment, a lasat fara acoperisul mult visat, dar si platit, pe multi israelieni. Milioanele de euro pe care Yona le-a facut in constructii s-au scurs. Unde? Asta incearca sa afle acum autoritatile. Cert e ca Yona Boaz a fugit din Israel, cu nevasta cu tot.
PE LA Noi. Politia israeliana l-a banuit ca s-ar ascunde in Romania, pentru ca asta a rezultat din convorbirile telefonice ale parintilor sai, interceptate de institutiile indrituite din Israel. Presa, atat cea israeliana, cat si cea din Romania, inclusiv Jurnalul National, a incercat sa-i dea de urma lui Yona Boaz. La Bucuresti, reporterii Jurnalului au descoperit sediul companiei inregistrare in Romania: YBSN Pipera Investment, in strada Bibescu Voda. Acolo, insa, nici urma de Yona. Doar angajati ai firmei, deloc dispusi sa se confeseze presei. In Israel, politia a interogat deja zeci de persoane, inclusiv angajati ai firmei, printre care si pe tatal lui Yona Boaz, Mordechai.


POIECTE SI REALIZARI. Grupul Heftsiba, condus de Mordechai si de Boaz Yona (tatal si fiul) si-a desfasurat activitatile din 1960, construind circa 30.000 de locuinte in intregul Israel, iar in prezent construia 4.000 de complexuri de locuinte, potrivit site-ului israelian Ynet.


FONDURI. Nimeni nu stie - sau nu vrea sa spuna - ce a facut Yona Boaz cu milioanele. Cotidianul Yediot Ahronoth afirma, saptamana trecuta, ca acesta si-ar continua afacerile in Europa de Est, unde a si transferat cea mai mare parte a banilor pe care i-a obtinut prin frauda in Israel. El este banuit ca a transferat fonduri in valoare totala de 120 de milioane de sekeli (aproape 21 de milioane de euro) in favoarea unor afaceri proprii - proiecte imobiliare de amploare in Rusia si Romania.


PROIECTE. Din ce am aflat pana la aceasta ora, reiese ca Yona Boaz nu a reusit sa puna pe picioare nici unul dintre proiectele imobiliare de zeci de milioane de euro anuntate.

Conform datelor oficiale, compania israeliana intentiona sa construiasca 800 de "unitati" in Romania si sa-si extinda activitatile in Polonia. Compania lui Yona Boaz anunta intentia de a investi impreuna cu grupul Apollo Real Estate circa 13 milioane de euro in achizitia unui teren in orasul Voluntari, pentru a ridica un ansamblu rezidential cu circa 1.000 de apartamente, conform informatiilor furnizate de cele doua societati. In noiembrie anul trecut, companiile Heftsiba Diur si Electra anuntau achizitionarea unui teren in Bucuresti, in valoare de 3,5 milioane de euro, si intentia de a construi un ansamblu imobiliar cu 466 de apartamente, valoarea investitiei fiind estimata la 53 milioane de euro, conform unor informatii date publicitatii de publicatia economica israeliana Globes.


ABANDONATE. Recent s-a auzit ca firma de afaceri imobiliare Electra urma sa cumpere 90% din Heftsiba, pentru suma de 6,95 de milioane de dolari, dar afacerea neclara si pretul scazut au facut banca sa puna la indoiala stabilitatea companiei. Intr-o sedinta-fulger a consiliului director, care a fost convocata acum doua saptamani, Electra, care este detinuta de Gershon Zalkind, a decis sa renunte la achizitie, sustine presa israeliana.
Surse din piata sustin ca Yona Boaz a si achizitionat un teren in Voluntari, pe care l-ar detine inca, dar si unul pe DN1, in zona Militari, pe care ulterior l-ar fi vandut. Si ca intentiona sa mai achizitioneze terenuri in Mihailesti si Corbeanca, dar n-a finalizat, asa cum nu a reusit sa porneasca nici unul dintre proiectele sale imobiliare de aici.


PRIN ROMANIA. Pana miercuri, Yona Boaz s-a putut plimba, teoretic, in liniste prin Romania sau in orice alta tara in afara Israelului. Pe numele sau nu fusese emis decat un mandat local de arestare. In baza lui, Yona putea fi inhatat doar daca venea in Israel. Ceea ce, evident, n-a facut. De cand cu mandatul international, Yona poate fi retinut oriunde. Depinde numai de acordurile de extradare dintre statele implicate ca Yona sa fie predat autoritatilor israeliene. Cum in cazul Romaniei exista o cooperare excelenta cu autoritatile israeliene si un precedent relativ recent, cu predarea cetateanului israelian Ofer Maximov, acuzat de frauda bancara si care se afla prin Romania, unde juca de zor prin cazinouri banii pe care-i delapidase de la Trade Bank din Israel, nu ne indoim de faptul ca, daca va fi prins la noi, si Yona va ajunge pe mainile israelienilor.


CA O NALUCA. Pana sa fie prins de autoritati (oricare ar fi ele, din orice stat) Yona a fost "vazut" de diversi oameni de afaceri prin mai multe locuri din Romania. Cel mai des, la munte. Surse citate de cotidianul Haaretz, in editia sa electronica de miercuri, afirmau ca Yona s-ar afla de mai multe zile in tara noastra, si a fost vazut luni seara, intr-un restaurant din Bucuresti, in timp ce lua masa cu un om de afaceri local.  Altii se declarau convinsi ca s-ar afla undeva, intr-o localitate aflata la 160 de kilometri de Bucuresti."De cand a inceput investigatia in cazul Heftsiba, politia israeliana a depus eforturi mari pentru localizarea suspectului Yona Boaz", a declarat politia intr-un comunicat remis presei israeliene. "Inca de la inceput, politia a lucrat cu agenti ai Interpol, iar azi a fost aprobat mandatul de arestare international", adauga comunicatul remis presei miercuri.


FUSE SI SE DUSE. Politia romana, care se autosesizase inca de saptamana trecuta referitor la prezenta israelianului pe teritoriul Romaniei, a informat ca acesta nu mai este in tara, plecand intr-o directie necunoscuta, prin punctul de trecere a frontierei de la Aeroportul International Henri Coanda-Otopeni. Sursele citate de Mediafax nu au precizat, insa, si in ce directie s-a indreptat fugarul, desi este limpede ca nu e prea complicat sa afli asa ceva.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.