Ani Matei, fostul sef al studentilor comunisti, a ajuns "tartorul" profesorilor universitari.Pe vremea cind era seful studentilorcomunisti, Ani Matei se ocupa si deasigurarea prezentei la mitinguri Fostul presedinte al Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania si secretarul Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist este de aproximativ doua saptamini instalat in scaunul de director al Directiei de invatamint superior din cadrul Ministerului Educatiei. Ani Matei a cistigat concursul pentru acest post, iar ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a ezitat o vreme sa-i semneze ordinul de numire in functie pe motiv ca inainte de 1989 a avut activitati de conducere importante. Totusi, legea lustratiei nu e inca gata. Intors la comanda, Ani Matei spune ca doreste o reforma in universitati. Primul pas este sa faca schimbari in institutia pe care o conduce. „Directia, in decursul timpului, a constituit una dintre cele mai importante directii din Ministerul Educatiei. Din diverse motive, lucrul acesta nu se mai intimpla in momentul de fata. Directia trebuie reconstruita, regindita", anunta Ani Matei. Solutia: „Vreau sa propun acum ca inclusiv oamenii din minister sa lucreze dupa Statutul personalului didactic. Asa cum intr-o universitate am personal didactic, nedidactic si auxiliar, asa sa am si in minister", sustine fostul presedinte UASCR.

Insa cind vine vorba despre autonomie, Matei schimba subiectul si spune ca este nevoie de mai mult control din partea statului. „Doresc imbunatatirea activitatii de control in universitati. Se face mare tam-tam pe autonomia universitara, insa in orice tara din Europa, aceasta autonomie este insotita de responsabilitate sociala, unde cred ca sintem deficitari, mai ales in relatia dintre minister si universitati. Intelegind autonomia in sensul cel mai larg, nu se poate un sistem de invatamint superior fara controlarea lui", sustine Ani Matei. Crede in autonomia universitara, dar spune ca universitatile nu stiu sa o foloseasca.

In privinta finantarii, Ani Matei spune ca banii de la bugetul de stat trebuie dati „indiferent daca universitatile sint de stat sau particulare, insa in functie de calitate. Ministerul sa stabileasca nevoile de pregatire pentru o anumita perioada, pe baza unei competitii, sa fie accesate de orice universitate". Alocatia per student de la bugetul de stat este in prezent de 700-800 de euro pe an si ar urma sa creasca, in conditiile in care o facultate particulara percepe o taxa de 400-500 de euro.

Salariile profesorilor din SNSPA, unde este prorector Ani Matei, pe www.cotidianul.ro/select