Nu este vorba despre cei care administreaza energia, ci despre o „specie" relativ noua, facuta celebra de actualul sef al statului.

Ati remarcat ziua in care Marian Vanghelie, cel mai combativ razboinic pesedist al momentului, isi tine conferintele de presa? Daca nu, va spun eu: duminica. Ziua nu este aleasa deloc intimplator.

Duminica e o zi in care, traditional, nu se intimpla mai nimic din punct de vedere politic. Pina in urma cu aproximativ 4 ani, nu se intimpla ceva decit in mod cu totul exceptional. In urma cu patru ani, reamintesc atit celor care nu mai retin, cit si celor care nu mai vor sa retina acest aspect, Traian Basescu era supus unui cvasiboicot mediatic. Ei bine, exploatind saracia agendei mediatice de duminica, primarul de atunci al Bucurestiului a reusit sa isi largeasca o nisa si sa suplimenteze grijile vigilentilor sai adversari si dusmani politici de la acea vreme. „Politicianul de duminica" - asa cum i s-a spus, initial in deridere, lui Traian Basescu - si-a construit ascensiunea politica impresionanta si datorita exploatarii inteligente a unei perioade libere din punct de vedere mediatic.

Vreme de citeva luni bune, Cozmin Gusa a stat linga Traian Basescu. Dupa ce s-a desprins de acesta si dupa ce a infiintat minusculul sau partid, Gusa a utilizat citeva dintre trucurile care i-au adus succes actualului sef al statului. A devenit, repede, el insusi un politician de duminica. A facut celebre markerul si panoul pe care isi schita ideile, dar si-a plasat multe dintre conferintele de presa in aceasta zi. Succesul, in cazul sau, a intirziat sa apara.

Ultimul venit, cum spuneam si mai sus, e Marian Vanghelie. Utilizind metoda de penetrare mediatica a fostului primar general, primarul de la sectorul 5 si-a si fixat o tinta privilegiata: actualul primar general. Vanghelie sparge tihna zilei de duminica lovind si in PD si ciupind, din cind in cind, chiar PNL. Deocamdata, creste la capitolul insistenta si notorietate.

Daca in cazul primelor doua nume avem deja rezultatele insistentei lor de duminica (Basescu-succes, Gusa-mai degraba insucces), la Vanghelie mai trebuie sa asteptam. E bine sa fim realisti insa: Vanghelie poate cistiga mai degraba la capitolul umor involuntar.

Cristian PATRASCONIU este Senior Editor.